Binnenland
AVROTROS

Dichtstbijzijnde bankfiliaal 40 km verderop: hoe doe je dat als je niet mobiel bent?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dichtstbijzijnde bankfiliaal 40 km verderop: hoe doe je dat als je niet mobiel bent?

Steeds meer fysieke bankfilialen worden gesloten. En de coronacrisis lijkt deze trend te versnellen: een tijdelijke sluiting wordt ineens een permanente sluiting. "En dat zorgt voor grote problemen voor senioren", zegt Marcel Sturkenboom, directeur van de seniorenorganisatie KBO-PCOB in Stax&Toine.

Door de coronacrisis moesten bankfilialen tijdelijk hun deuren sluiten. Maar de tijdelijke sluiting werd ineens een definitieve sluiting voor veel banken. Seniorenorganisatie KBO-PCOB krijgt hier steeds meer klachten en vragen over. Om in kaart te brengen hoeveel sluitingen er de afgelopen tijd zijn geweest, lanceren zij het 'Meldpunt Bank Dicht!'.

'Er zijn mensen die een fysieke bank nodig hebben'

De 89-jarige Hans Boon zag in zestig jaar tijd alle zes de fysieke bankfilialen in zijn dorp Wormerveer verdwijnen. De dichtstbijzijnde bank bij hem in de buurt is zes kilometer verderop in Zaandam, maar daar gaat hij niet graag heen. "Het is in het centrum. Ik weet niet waar ik naartoe moet en dan moet ik daar nog zien te parkeren, maar dat is niet makkelijk."

Boon zou graag één punt in Wormerveer willen waar hij kan regelen wat hij nodig heeft, net als vroeger. "Als je buitenlands geld nodig had, ging je naar de bank. Voor het sparen, ging je naar de bank. Salaris haalde je bij de bank. Vroeger vochten de banken om de klanten met rente. Als je niet oppast, moet je nu zelfs betalen voor je spaargeld."

Gelukkig heeft Boon een hele lieve buurman en kinderen die hem kunnen helpen wanneer hij er even niet uitkomt. "Ik heb het geluk dat ik voor mijn leeftijd redelijk digitaal vaardig ben, maar er zijn mensen die dat een stuk minder zijn dan ik. Er zijn gewoon mensen die een bank nodig hebben."

Hoe vervelend vinden mensen het?

En precies voor mensen als Boon, is de seniorenorganisatie het meldpunt gestart. Volgens Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB, is het doel van het meldpunt tweeledig. "We willen inventariseren welke filialen zijn gesloten of nog gaan sluiten. Daarnaast willen we weten hoe vervelend mensen het vinden."

'Meldpunt Bank Dicht!' is sinds dinsdag 27 oktober geopend en sindsdien stromen de meldingen binnen. "Men mist het persoonlijke contact. Ook de afstand kan een behoorlijk drempel zijn. Soms zit het dichtstbijzijnde bankfiliaal veertig kilometer verderop en dan heb je een probleem als je niet mobiel bent", zegt Sturkenboom.

Ook het verplicht digitaliseren wordt als een probleem ervaren. "De keuze om bankzaken digitaal af te handelen wordt voor je gemaakt en sommige mensen zijn dan plots afhankelijk van anderen, omdat zij er zelf niet uitkomen."

Een 'bankenbus' door heel Nederland

Met het meldpunt hoopt de seniorenorganisatie banken in actie te zetten voor goede alternatieven. "Niet iedereen kan goed overweg met internetbankieren. We zijn daarom in gesprek met banken om te kijken of het bijvoorbeeld mogelijk is een loket te openen in een bestaande winkel in het dorp."

Ook moet de communicatie van banken duidelijker volgens Sturkenboom. "Klanten moeten worden meegenomen in het besluit over het sluiten van bankfilialen. Het zou wat ons betreft fantastisch zijn als er een 'bankenbus' door de straten van heel Nederland kan rijden, zodat mensen met vragen daar naartoe kunnen. Maar dat is op dit moment nog slechts een idee."

Wil je melding doen van een bankfiliaal dat gaat sluiten? Je kunt dit doen via KBO-PCOB.nl/bankdicht of 030-3400600.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie