appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Recept voor boterkoek, om je vingers bij af te likken

Boterkoek
zaterdag 28 maart 2020 | NTR | Redactie Mangiare! Twitter

Het is een heerlijke mix tussen koek en taart. In de Mangiare! Kookwedstrijd met als thema Je Bent Zelf Een Taart, deze keer het recept voor een klassieker: de boterkoek.

Mangiare Kookwedstrijd, Je Bent Zelf Een Taart

Ingredi├źnten:

  • 250 gram suiker 
  • 6 eigeel (63-73 gram per ei) 
  • 1 eetlepel Grand Marnier
  • 250 zachte, ongezouten echte boter 
  • 400 g bloem, theelepel zout (ca. 10 gram) 
  • Geraspte citroenschil (1 citroen) 
  • 1 eigeel (voor het bestrijken van de bovenkant)
  • Zakje vanille suiker

Werkwijze

Suiker en eigeel door elkaar roeren totdat de massa heel geel is. Vervolgens Grand Marnier toevoegen en erdoor roeren. 

Boter in blokjes snijden en samen met de bloem en citroenschil, eerst met een mixer, daarna met hand tot een glad deeg kneden.

Het deeg een half of een uur in de ijskast zetten. Dit doe je vooral zodat het deeg iets vaster wordt. 

Deeg met de hand in een met boter besmeerde springvorm verdelen; goed aandrukken en het oppervlakte glad strijken. Oppervlakte met eigeel bestrijken, daarna een vork zachtjes ringen trekken (zie afbeelding).

Vanille suiker over het oppervlakte verdelen.

Bakken en serveren

Bakken: ca. 25 minuten op de onderste richel van de op 180┬░C voorverwarmde oven. Niet langer! 

Het succes van de taart hangt af van de vochtigheid. Als je hem te lang in de oven hebt, wordt hij droog. 

De taart af laten koelen en in slanke puntjes snijden. In folie is de taart minstens een week goed te houden. 

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1