Binnenland
AVROTROS

Kopen via online marktplaatsen: waar heb je recht op?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kopen via online marktplaatsen: waar heb je recht op?

Online marktplaatsen, zoals Amazon, bol.com en Vakantieveilingen bieden naast hun eigen producten vaak een platform waar bedrijven over de hele wereld producten kunnen verkopen. Maar bij welke partij moet je aankloppen als je ergens niet tevreden over bent?

Anne de Vries-Stotijn, jurist en onderzoeker aan de universiteit van Tilburg in Stax&Toine: "Let goed op bij wie je koopt en of die partij te vertrouwen is. Zijn er klachten? Niet doen."

De wet is hier nog niet op afgestemd

Volgens De Vries-Stotijn ontbreekt er op dit moment iets aan de wet. "Ik vind dat je naar beide partijen zou moeten kunnen. bol.com is een dominant platform dat zich voordoet als winkel, waardoor je uitgaat van het vertrouwen en comfort van bol.com."

Dat betekent volgens De Vries-Stotijn dat de wet moet veranderen. "Je hebt een grote en een kleine partij. De kleine partij is de consument en de grote partij is de online marktplaats. Wanneer je iets koopt van een externe partij, is dat de derde partij die eigenlijk nog groter is."

En juist die derde partij is op dit moment ongrijpbaar, want de wet is niet op dit soort praktijken afgestemd. "Er moet veel meer duidelijkheid komen. Wie is je contractpartij, wat mag je verwachten? Er moet in bredere zin gekeken worden naar de online bemiddelaar", aldus De Vries-Stotijn.

Online marktplaatsen kunnen zelf ook stappen ondernemen

De wet kan helaas niet zomaar worden aangepast. Dat moet via de Tweede Kamer. We zijn niet het enige land dat worstelt met het probleem van online marktplaatsen. Frankrijk heeft zojuist nog een grote wet aangenomen tegen de 'platformeconomie'.

De online marktplaatsen kunnen zelf ook stappen ondernemen door de consument geen gemixte ideeën te geven over bij wie ze nou een product kopen. Dat kan volgens De Vries-Stotijn bijvoorbeeld door de verantwoordelijkheid niet te verstoppen in de voorwaarden, maar direct te benoemen in de advertentie.

"Online marktplaatsen kunnen verwarring bij consumenten voorkomen door duidelijk te zijn in wanneer je te maken hebt met een extern bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld 'Partner van bol.com' vervangen voor externe verkoper", aldus de Vries-Stotijn.

Waar heb jij recht op?

Wanneer je via een online marktplaats koopt, geldt het consumentenrecht. Als je online koopt, heb je allerlei rechten. Denk aan veertien dagen herroepingsrecht en dertig dagen retourrecht.

De Vries-Stotijn: "Het probleem bij online marktplaatsen is dat je die rechten niet hebt richting het platform, maar via de verkoper. Als de verkoper de regels aan zijn laars lapt, heb je als consument geen poot om op te staan."

Op het moment dat je niet tevreden bent, kun je volgens de Vries-Stotijn wel naar de rechter, maar je kunt niet terugvallen op de online marktplaats. "Je hebt in dit geval dus wel rechten, maar niet tegen de grote partij waar jij dacht dat je recht op had en waar je in vertrouwde", aldus de Vries-Stotijn.

Zo voorkom je een miskoop

De Vries-Stotijn: "Probeer uit te zoeken met welk bedrijf je te maken hebt, zoek naar contractpartij." Dat staat vaak niet in de advertentie, daar moet je vaak iets verder voor doorklikken. Zoek ook op internet naar de ervaringen van anderen met dit bedrijf.

Kijk vervolgens of de verkoper te vertrouwen is met behulp van de reviews. Bij veel online marktplaatsen kun je pas een beoordeling geven als je een product hebt gekocht. "Wanneer het echt te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo", aldus de Vries-Stotijn.

Wil je weten waar je kunt vinden in hoeverre een bedrijf de verantwoordelijkheid op zich neemt bij de verkoop via een externe partij? Dat vind je vaak in de algemene voorwaarden.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie