Binnenland
AVROTROS

'Rokers moeten op kosten van de staat af kunnen kicken'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rokers moeten op kosten van de staat af kunnen kicken'

Als het aan de meerderheid van de Tweede Kamer ligt, kun je vanaf 1 januari geen tabak meer kopen in supermarkten en tankstations. Tom Voeten, bestuursvoorzitter van Clean Air Nederland in Stax&Toine: "We mogen tabak niet zien als een normaal product."

Vandaag kwamen CDA en ChristenUnie met de motie om de verkoop van tabak in tankstations en supermarkten in de ban te doen. Als de winkels niet luisteren, is er volgens hun nog maar één andere oplossing: een wettelijke verplichting.

Tabak als 'normaal product'

Volgens Tom Voeten, bestuursvoorzitter van Clean Air Nederland, is het een hele belangrijke stap en heel goed nieuws. Voeten: "Zolang in supermarkten en tankstations sigaretten in de schappen liggen, lijkt het net alsof het normale producten zijn. In feite zijn het giftige, kankerverwekkende en schadelijke stoffen."

Je mag tabak volgens Voeten niet als een normaal product zien en zeker niet als een normaal product in supermarkten of tankstations verkopen. "We hopen dat hiermee duidelijk wordt dat tabak een dodelijk product is waar veel mensen aan overlijden", aldus Voeten.

Iedere dag raken er ongeveer 75 kinderen verslaafd aan tabak. Voeten: "Jongeren denken dat roken stoer, leuk en gezellig is. We moeten de aantrekkelijkheid van tabaksproducten verminderen."

'Rokers moeten de mogelijkheid krijgen om af te kicken in een kliniek'

De overheid neemt steeds meer maatregelen, maar die zijn volgens Voeten vooral gericht op symptoombestrijding. "Er moeten veel meer effectievere maatregelen genomen worden om tabaksgebruik helemaal terug te dringen. De behoefte aan nicotine neem je met deze maatregel niet direct weg", aldus Voeten.

Voeten: "Het is belangrijk om de mogelijkheid tot impulsaankopen te verminderen en jongeren minder snel in de verleiding brengen om tabak te gebruiken. Bijvoorbeeld door net als bij alcohol voor alle winkeliers een vergunningstelsel in te voeren."

Daarnaast moet de overheid volgens Voeten ook de helpende hand bieden. "Wetenschappelijk gezien is nicotine minstens zo verslavend als heroïne. Mensen met een heroïne- of alcoholverslaving mogen wel naar een afkickkliniek, dus waarom mensen met nicotine verslaving niet?", aldus Voeten.

Gaat dit ondernemers de kop kosten?

De overheid krijgt jaarlijks bijna twee miljard tabaksaccijnzen binnen, maar de uitgaven liggen op ongeveer dertig miljard per jaar. Voeten: "De ziektekosten en het ziekteverzuim bij rokers is vaak twee tot drie keer zo hoog dan bij niet-rokers. Bedrijven en de overheid hebben er dus baat bij als mensen stoppen met roken."

Ondernemers zijn bang dat de stop op de verkoop van tabak hun de kop zal kosten. Voeten vindt dat ondernemers beter na moeten denken. Voeten: "Ze verdienen geld aan producten die heel verslavend zijn en waar een groot aantal mensen aan sterven. Ik zou daar moreel gezien niet mee kunnen leven."

Roken is geen leefstijl

Voeten zegt dat we nog steeds de naweeën ervaren van het feit dat roken vroeger werd neergezet als leefstijl met behulp van tabaksreclame. Voeten: "We leven in de veronderstelling dat roken een vrije keuze is, terwijl mensen er ziek van worden en dood aan gaan. Dat lijkt mij geen vrije keuze."

Voeten: "Het beeld dat mensen hebben over dat roken rustgevend is, moet de overheid doorbreken door campagnes te voeren." Het uiteindelijke doel van Voeten en de Tweede Kamer is dat tabak alleen nog maar in speciaalzaken wordt verkocht.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie