Binnenland
KRO-NCRV

Honderdvijftig jaar Amstel Bier

foto: Timothy Dykesfoto: Timothy Dykes
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderdvijftig jaar Amstel Bier

Als je wil weten hoe bier 150 jaar geleden zou hebben gesmaakt, komt een Amstel Bockbiertje misschien wel het dichtste in de buurt. In Spraakmakers trekken we er eentje open en praten we over Amstel Bier, want deze brouwerij bestaat vandaag 150 jaar.

"Amstel bock is in feite het oudste bier dat nu op de markt is, dat op dezelfde manier gebrouwen werd als bij het ontstaan in 1872. De zoetige smaak van geroosterde mouten en 7 procent alcohol komt dus dichtst in de buurt van de smaak toen.

Moderne manier van brouwen

In die tijd was Amstel, dat in de beginjaren voornamelijk in Amsterdam werd geschonken, een luxebiertje. "Het was wat duurder dan de traditionele zure bieren van toen", zegt Mulder. Ook was de kwaliteit beter door de manier van brouwen. "De brouwerij was voor die tijd heel modern. Men ging volgens de Duitse methode bier brouwen en haalde al het personeel uit dat land."

Beiers pilsbier

Amstel bier is van oorsprong een Beiers pilsbier dat alleen gebrouwen kan worden bij een temperatuur van rond de acht graden. Vóór de uitvinding van koelmachines, was er wat creativiteit nodig om dat bier ook in de zomer te kunnen maken.

"Door 's winters ijs te hakken uit de Amstel en dat in speciale koelkelders te bewaren, kon men ook in de zomer een heerlijk frisse pils brouwen." Dat zorgde volgens Mulder voor een stabiel en beter product.

Vriendschap

In de afgelopen 150 jaar is Amstel uitgegroeid tot een van de grootste biermerken van ons land. Amstel staat sinds jaar en dag voor vriendschap. Weinig mensen weten dat dit alles te maken heeft met de start van de brouwerij in 1870.

Mulder: "De oprichters van Amstel - Charles de Pesters en Johannes van Marwijk Kooy - waren goede vrienden die vonden dat er in 1870 geen bier goed genoeg was voor hun avonden samen. Daarom besloten ze zelf een brouwerij op te richten."

Tien jaar na de oprichting gaat de eerste export van bieren naar de koloniën van start. Enkele jaren later komt ook de export binnen Europa op gang. In 1926 komt een derde van de gehele Nederlandse bierexport voor rekening van Amstel.

Eerste Wereldoorlog

Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog leek dat in eerste instantie gunstig voor Nederlandse bierbrouwers. Doordat Duitsland niet of nauwelijks meer exporteerde, kon Nederland de uitvoer van bier vergroten. Maar al snel kregen ook hier de bierbrouwers te maken met problemen. Zo ontstond er een tekort aan arbeiders en grondstoffen.

Mulder: "Het bier wordt wateriger zodat ze wel kunnen blijven leveren." Dat is ook de reden dat de Engelse bieren slapper werden, legt Mulder uit. Maar na de oorlog waren ze daar zo gewend geraakt aan het lichtere bier dat het zo slap bleef. Mulder: "Gelukkig zijn wij wel weer op het oude niveau gekomen."

150 jaar Amstel Bier

Ster advertentie
Ster advertentie