Economie
EO

Vier tips om geld te besparen op je energie, omdat het energieplafond afloopt

  1. Nieuwschevron right
  2. Vier tips om geld te besparen op je energie, omdat het energieplafond afloopt

Het wordt kouder, dus mensen zetten de kachel weer aan. Daarbij is oplettendheid geboden, want vanaf 1 januari gaan de gasprijzen weer omhoog en wordt het prijsplafond afgeschaft. Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond geeft tips in Geld of je leven.

Het prijsplafond loopt bijna af: wat betekent dit voor de energierekening? (28 november 2023) - Geld of je leven

1. Overstappen van energieleverancier

Er is heel veel concurrentie op de energiemarkt, zegt Wolfert. Dat betekent dat overstappen nog wel eens heel voordelig zou kunnen zijn. "Ik heb even zitten rekenen, maar je kunt bijna 500 euro besparen als je overstapt van energieleverancier", vertelt hij.

Wolfert raadt mensen aan om de prijs vast te zetten en niet variabel te maken. Op dit moment zitten bijna alle energieleveranciers onder het prijsplafond, maar dat kan veranderen, zegt hij. "Er gebeurt best veel in de wereld. Het kan zomaar zijn dat die prijzen gaan oplopen en dan word je niet beschermd door de overheid."

2. Meer stroom gebruiken en minder gas

Er gaan ook belastingen veranderen: stroom wordt goedkoper, gas wordt duurder. "Stroomgebruik wordt gestimuleerd, daar gaat ruim 2 cent energiebelasting vanaf per kilowattuur. Bij gas komt er maar liefst 11 cent bij per kuub." Op den duur kan het dus rendabel zijn om een gasfornuis te vervangen door elektrisch koken, bijvoorbeeld.

3. Let op je verbruik

Het is een beetje een inkoppertje en veel mensen zullen het al doen, maar op je verbruik letten kan je veel geld besparen. "Het zijn de bekende tips", zegt Wolfert. "Zet je thermostaat een graadje lager, zet de lamp uit als je weggaat."

4. Energietoeslag aanvragen

In veel gemeenten bestaat er nog altijd de energietoeslag voor mensen die het écht niet kunnen betalen, vertelt Wolfert. "En er komt ook een nieuw noodfonds energie. De overheid en energieleveranciers zijn daarover met elkaar in conclaaf. In januari komt waarschijnlijk een nieuwe regeling."

Hoe hou je de energierekening ook in 2024 betaalbaar?

Geld of je leven

Geld of je leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Wil je meer Geld of je leven? Alle gesprekken over de staat van de economie vind je in onze podcast.

Klik hier om je te abonneren

Ster advertentie
Ster advertentie