appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

6 vragen en antwoorden over 5G

ANP Foto
zaterdag 4 mei 2019 | AVROTROS | Radar Radio Twitter

Mobiel internetten doen we in Nederland via een 3G of 4G-verbinding. De opvolger 5G komt eraan, maar hoe snel is het en is de straling ervan gevaarlijk?

 

6 vragen en antwoorden over 5G

Vanaf 2012/2013 gebruiken we bijna allemaal 4G om op onze telefoon te internetten. Daarvoor gebruikten we het langzamere 3G, maar inmiddels is het nóg snellere 5G onderweg. Arnoud Wokke, techdeskundige van Tweakers.net, legt uit dat 5G snel mobiel internet is voor veel mensen op dezelfde plek, zoals met Koningsdag in Amsterdam. "Het is als een snelweg die ineens veel meer banen krijgt. Je kan dus of met meer auto's even snel, of je kan in je eentje heel hard racen", legt Wokke uit. 

Lees ook: Europese Commissie wil dat EU-landen veiligheidsrisico's 5G analyseren

Hoeveel sneller is 5G?

5G kan tot wel honderd keer sneller zijn dan 4G. "In het begin is dat nog niet zo. Daarnaast krijgen we een splitsing tussen stad en platteland." Wokke legt uit dat providers in de stad veel meer zendmasten zullen plaatsen. Al die zendmasten zorgen ook voor de snelheid. Op het platteland zal dat niet gebeuren, want je zou dan om de tweehonderd meter een mast moeten plaatsen. "5G is op z'n snelst als je telefoon met zoveel mogelijk zendmasten verbonden is." Daarom zullen op het platteland ook niet dezelfde snelheden worden gehaald als in de stad. 

Lees ook: Ook op platteland moet snel mobiel internet komen

Gaan we meer masten zien?

Meer zendmasten betekent niet meer van die grote masten. Wokke verwacht meer kleine masten, bijvoorbeeld aan lantaarnpalen of in putdeksels. "Elke paar honderd meter moet er, het liefst niet al te hoog, een zendmast zijn voor een optimale werking van 5G."

Moet ik nieuwe apparatuur kopen?

Ja, want de huidige generatie tablets en smartphones werkt niet met 5G. Er moeten meer antennes en een grotere accu in. "Samsung heeft inmiddels een 5G-versie van de Galaxy S10 uitgebracht en Apple komt over anderhalf jaar pas met een 5G-iPhone."

Hoe zit het met straling? 

Radar kreeg veel vragen van mensen of de 5G-straling gevaarlijk is. Wokke zegt dat er geen bewijs is dat er een gevaar is voor de consument, maar er is ook geen bewijs dat er geen gevaar is. "Niemand weet het zeker. Er komt wel een wet die een maximum aan straling stelt. Die zit ver onder de waarde die wetenschappers gevaarlijk vinden voor mensen. Straling hebben we trouwens al veel langer. Als je naar een radiozender luistert via fm is dat ook straling. Je eigen wifi is straling, de meeste mensen doen hun auto open via een knopje op een afstandsbediening en ook dat is straling. Straling is dus niets bijzonders."

Voor mensen die zich zorgen maken om straling tipt Wokke om een bedrade hoofdtelefoon te gebruiken als je belt. Daarmee verminder je de straling naar je oor. 

Wat gaat 5G kosten?

Hoewel de exacte kosten voor 5G nog niet bekend zijn, gaan consumenten wel flink betalen voor 5G. "De zendmasten zijn niet gratis. Providers betalen miljarden aan de overheid om de frequenties te mogen gebruiken."

Wanneer komt 5G naar Nederland?

Het gaat volgens techdeskundige Wokke nog wel drie tot vier jaar duren voordat we echt 5G gebruiken. T-Mobile begint over anderhalf jaar, maar consumenten merken dat pas als zij het 5G-icoontje op hun telefoon zien. 

6 vragen en antwoorden over 5G

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1