Binnenland

8 tips waar je op moet letten bij huisisolatie

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 8 tips waar je op moet letten bij huisisolatie

[AVROTROS] Als je je huis wil isoleren kan je denken aan het plaatsen van dubbel glas, dak-, gevel-, of vloerisolatie. Wat levert dat op en wat kan je allemaal zelf doen? Radar geeft acht aandachtspunten waar je op moet letten.

Bouwpatholoog Peter Borgers van het Bureau voor Bouwpathologie is al vijftien jaar actief op het gebied van onderzoek naar de oorzaken van bouwkundige gebreken. Hij zegt dat vooral mensen met een huis uit de jaren dertig nog een behoorlijke slag kunnen maken. Ook bij huizen uit de jaren zestig kan er een hoop gedaan worden. "Sommige van die huizen zijn wel geïsoleerd, maar met een vrij dun laagje. Veel huizen zijn later nog eens geïsoleerd, maar niet allemaal even goed."

Waarom moeten we isoleren?

Isolatie zorgt vooral voor meer comfort. "Je huis voelt aangenamer, je hebt geen koude muren meer. Je hoeft veel minder te stoken en je kan dus kijken naar een kleinere verwarmingsketel." Een goed geïsoleerd huis is dus ook voor je portemonnee een enorme aanwinst.

Nadelen aan isoleren?

Als je gaat isoleren, isoleer dan goed. "Als je niet goed isoleert kan bijvoorbeeld vocht doorslaan en dan krijg je vochtplekken in huis." Verder tipt Borgers dat je goed moet letten op ventilatie. "Breng voldoende ventilatieroosters aan als je gaat isoleren."

Wat moet je isoleren?

"Alles wat grenst aan de buitenlucht", aldus Borgers. HR++ glas heeft een hele hoge isolatiewaarde en is veel beter dan de inmiddels oude dubbele beglazing. Een goed isolerend gordijn voor de ramen hangen werkt ook. "Er zijn trekgordijntjes die dubbelwandig zijn en goed isoleren." Goed isolatiemateriaal is volgens Borgers materiaal dat geen vocht kan opnemen, zoals korrels, vlokken en PUR. "Nieuwbouwhuizen gebruiken steenwol. Vier centimeter dikte is al goed, echt dikker maakt niet zoveel uit, maar dunner wel."

Dit kan je zelf doen

Als je een houten vloer of een betonvloer hebt, kan je die prima zelf isoleren volgens Borgers. Dat kan met isolerende platen, want die zijn ook beter voor de vochtregulering. "Zorg wel dat je 'koudebruggen' voorkomt, dat zijn plekken waar kou naar binnen wordt geleid." Bij een schuin dak kan je plaatmateriaal gebruiken (geen deken), maar dat moet wel dampdicht (dat er geen vocht doorheen komt) zijn.

Spouwmuurisolatie moet je overlaten aan een professional. De oude isolatie is vaak verouderd en moet eerst verwijderd worden. Professionals gebruiken speciale apparatuur waarmee korreltjes in de muur worden geblazen.

Wat kost isolatie en wat levert het op?

Milieu Centraal zette al eens op een rijtje wat isoleren kost en oplevert. Het isoleren van een schuin dak kost gemiddeld zo'n 4100 euro, maar levert je zo 600 euro per jaar op. In zeven jaar heb je die investering er dus uit. Het isoleren van de vloer op de begane grond kost 1400 euro, maar levert per jaar 200 euro op. Voor spouwmuurisolatie ben je sneller uit de kosten, want de besparing is 260 euro per jaar, tegenover 800 euro aan kosten. HR++ glas kost 3100 euro voor een gemiddeld huis en met die investering kan je wel 300 euro per jaar terugverdienen. Sommige maatregelen zijn dus sneller terugverdiend.

Nieuw huis: waar moet je op letten?

Je kan niet zomaar zien hoe goed een huis geïsoleerd is, aldus Borgers. "Vraag het energielabel op, maar dat is vaak te laag ingeschat. Dat kan je wel zelf laten aanpassen. Kijk naar de leeftijd van de woning. Vanaf de jaren tachtig en negentig zijn ze wel allemaal geïsoleerd. Des te nieuwer het huis, des te beter er geïsoleerd is." Borgers tipt om een bouwkundig inspecteur te laten kijken met een warmtecamera wat voor isolatie er in de spouw zit.

Hoe vind je een vakman?

Via wij-isoleren.nl kan je per type isolatieklus zoeken naar een gecertificeerde vakman. "Nodig een bedrijf uit voor een adviesgesprek, vraag om referenties en vraag om een inspectie. Het isolatiebedrijf checkt dan of jouw dak, gevel, ramen en vloer geschikt zijn om te isoleren."

Luisteraar Alexander mailt dat hij in zijn oude arbeiderswoning nog cv-buizen heeft lopen langs het plafond. Met speciaal buismateriaal, dat je om de buizen vouwt, bespaarde hij veertig euro op een rekening van 160 euro.

8 tips waar je op moet letten bij huisisolatie

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie