Binnenland

Dennis Papegaaien verkoopt vogel met dodelijk virus maar geeft geen geld terug

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Dennis Papegaaien verkoopt vogel met dodelijk virus maar geeft geen geld terug

[AVROTROS] Nathali kocht een prachtige ara, een papegaai-soort uit Afrika en Zuid-Amerika bij Dennis Papegaaien in Den Ilp. Om zeker te weten dat hij gezond is, liet ze na aankoop de vogel testen op allerlei vogelziekten. Daar kwam slecht nieuws uit: ara Sammy blijkt het polyomavirus én het bornavirus te hebben. Twee virussen, die in veel gevallen de dood van je papegaai betekenen. Wat moet ze nu doen?

Nathali is al jaren gek op papegaaien. Zo heeft ze een grijze roodstaart en wilde ze daarnaast een mooie blauwgele ara kopen. Bij Dennis Papegaaien vond ze een dier van zestien weken dat precies bij haar paste. Ze kocht de vogel voor 1750 euro en liet hem drie dagen na de koop testen door haar eigen dierenarts die gespecialiseerd is in vogels. Het slechte nieuws volgde enkele dagen later al. Sammy had het polyomavirus en het bornavirus.

Specialisten: vrije grote kans op overlijden

Radar informeerde bij verschillende vogelartsen over het gevaar van de ziekte. De vogelartsen wilden niet in de uitzending reageren. Wel schrijft één dierenarts die anoniem wil blijven: "Een ara van zestien weken met een infectie met het polyomavirus heeft helaas een vrij grote kans om binnen enkele weken ziek te worden en te overlijden". Over het bornavirus: "Naast het ziektebeeld waarbij het maag-darmkanaal steeds minder goed gaat functioneren (uiteindelijk leidend tot het overlijden van de patiënt) is er ook een ander door het bornavirus veroorzaakt ziektebeeld waarbij er neurologische klachten optreden. De kans dat een met het bornavirus geïnfecteerde jonge ara op korte of lange termijn ziek wordt ten gevolge van de infectie is groot, maar mogelijk niet 100%".

Daarnaast laat een vogelspecialist van de Universiteit Utrecht weten dat het bornavirus besmettelijk is voor vogels van alle leeftijden en dat dit veelal leidt tot een chronisch ziektebeeld, waarbij er een groot risico aanwezig is dat die uiteindelijk voor problemen in de zenuwen, maag en darmen zorgt. Volgens de Universiteit Utrecht zal een vogel slechts in uitzonderlijke gevallen herstellen.

Lees hier de volledige reactie van de deskundigen.

Dennis Papegaaien: we zijn geen C&A

Voor Nathali genoeg reden om haar papegaai terug te brengen. Bovendien wil ze niet dat haar eigen grijze roodstaart in aanraking komt met een vogel die een potentieel dodelijk virus bij zich daagt. Ze wil haar geld terug, maar zo makkelijk is dat volgens eigenaar Wouter Jansen niet. "We zijn geen C&A", laat hij weten. Volgens Jansen kan Nathali wel een nieuwe vogel krijgen, maar dat wil Nathali niet. "Ik ben specifiek voor deze vogel gegaan, dat ruil je niet zomaar om. Bovendien is het zo dat als één vogel in een nest ziek is, dat de rest dat vaak ook is."

Quote

We zijn geen C&A

Wouter Jansen van Dennis Papegaaien

Bovendien betwist Jansen dat de vogel ziek is. Hij heeft de vogel inmiddels ook niet meer in bezit. "Ik heb de vogel verkocht aan een klant op Urk en daar ben ik vanmiddag geweest. Hij ziet er prachtig uit en is in opperbeste conditie." Daarnaast twijfelt Jansen aan de kwaliteit van vogeltesten. "Als ik een test laat doen bij twee verschillende laboratoria krijg je twee verschillende resultaten terug."

Advocaat: aankoopbedrag moet terug

Ondanks dat Dennis Papegaaien niet het aankoopbedrag terug wil geven aan de klant, moet dit volgens advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals advocaten wel. "Een huisdier als een papegaai koop je niet zomaar, maar die kies je uit. Het karakter van een dier past bij je en iedereen die een gezelschapsdier heeft weet dat. Nathali heeft dus deze specifieke papegaai gekocht en niet zomaar een papegaai, die ziek bleek te zijn. In zo'n geval kan je de koop ontbinden en heb je recht om de koopprijs en de kosten (zoals die van de dierenarts) terug te krijgen. Dat geldt zeker als je een dier van een professionele verkoper koopt. Je kunt een andere papegaai uitzoeken, maar dat hoeft niet. Je hebt gewoon recht op de koopprijs en de kosten die je voor de papegaai hebt gemaakt."

Ziek dier kun je terugbrengen naar verkoper

Advocaat Janssens wijst erop dat je een ziek dier terug kunt brengen naar de verkoper. "Ja, dat kan als het dier al ziek was op het moment dat je het hebt gekocht, omdat je recht hebt op een gezond dier. Als je het dier bij een handelaar hebt gekocht moet de handelaar bewijzen dat het dier bij de aankoop gezond was, bijvoorbeeld door een verklaring van een dierenarts. Als je je dier van een hobbyist koopt dan moet je als koper bewijzen dat het dier al ziek was op het moment dat je het kocht. De ziekte van het dier of het gebrek dat het heeft moet wel zo ernstig zijn dat het de ontbinding van de koop rechtvaardigt."

De koop ontbinden is volgens Janssens niet moeilijk. "Je kunt de verkoper mondeling mededelen dat je van de koop af wilt, maar het is natuurlijk verstandig dat schriftelijk te doen en daar bewijs van te hebben, dus bijvoorbeeld met een aangetekende brief. Een professionele verkoper zal altijd meewerken om de koop terug te draaien als het dier echt ziek blijkt te zijn, omdat hij er natuurlijk alle belang bij heeft dat zijn dieren gezond zijn en hij er ook belang bij heeft dat zijn reputatie in de markt goed blijft."

Dennis Papegaaien verkoopt vogel met dodelijk virus maar geeft geen geld terug

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie