appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Promovendum verhoogt premie autoverzekering tot 142 procent

Pixabay
zaterdag 1 september 2018 | AVROTROS | Radar Radio Twitter

Klanten van verzekeraar Promovendum kregen onverwachts een fikse premiestijging voor hun autoverzekering in de mail. De stijging varieert van enkele procenten tot 142%. Ook blijkt de nieuwe premie al kort na de aankondiging in te gaan. Waarom doet Promovendum dit?

Promovendum verhoogt premie autoverzekering tot 142 procent

Eddy Alkema kreeg voor zijn twee auto's een e-mail dat de premie omhoog zou gaan. Voor de ene auto betaalt Eddy nu 29,34 euro per maand, straks 40,36 euro. Dat is een verhoging van 37,6 procent. Voor zijn andere auto stijgt de premie met 142 procent, van 6,95 euro naar 16,85 euro. Ook Peter den Haring ziet zijn verzekeringspremie met 43,8 procent stijgen en Paul Raaphorst mag eveneens de portemonnee trekken. Voor zijn vierwieler gaat hij maar liefst 57,5 procent meer betalen. Raaphorst: "Eerst bieden ze je een 20% lagere verzekering aan. Nu na twee jaar is er een verhoging van bijna 60%".

Consumenten hekelen niet alleen de premiestijging, maar ook de termijn waarop die nieuwe premie ingaat. Bij Eddy is dat al binnen acht dagen na de mail van Promovendum. De ingangsdatum blijkt in alle gevallen verschillend te zijn.

Waarom verhoogt Promovendum de premies?

Rob Schaeffer van Promovendum zegt geen behoefte te hebben om te reageren in de uitzending. Hij mailt dat een premieverhoging noodzakelijk is door een toename van het aantal autoschades en steeds duurder wordende auto-onderdelen. "Gezien de stijgende kosten konden wij een aanpassing niet langer uitstellen." Over de korte ingangsdatum zegt Schaeffer dat klanten binnen dertig dagen hun verzekering kunnen beĆ«indigen. 

Wat kan je doen als consument?

Verzekeraars mogen hun polis en voorwaarden tussentijds wijzigen, maar moeten consumenten wel wijzen op de mogelijkheid op te zeggen, zegt advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten. "Dat gebeurt nu niet in de mail die consumenten hebben gekregen." Janssens vindt dat de nieuwe premie in sommige gevallen al snel ingaat, soms al binnen enkele dagen.

Tip: rondshoppen loont! Check of de verzekering voor jou nog rendabel is als een verzekeraar de premies omhoog gooit. Gebruik een vergelijkingssite om te zien wie voor jouw auto de beste deal heeft. 

Promovendum verhoogt premie autoverzekering tot 142 procent

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1