Binnenland

Smerige vakantiehuisjes en hotelkamers: hoe ga je ermee om?

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Smerige vakantiehuisjes en hotelkamers: hoe ga je ermee om?

[AVROTROS] Je boekt een vakantiehuisje en denkt dat je zorgeloos op reis kunt. Als je aankomt ontdek je dat het huisje een grote bende is: de spinnenwebben hangen aan het plafond, het servies is kapot en zowel bank als bed zijn doorgezakt. Waar klop je aan?

Ieder jaar krijgt Radar er weer tal van meldingen over: smerige vakantiehuisjes en hotelkamers. Volgens reisjournalist Hans Avontuur komt dit omdat wij Nederlanders het heel schoon willen hebben. Wat als je kamer niet schoon is? Dat is een lastige vraag, beaamt advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten. "Natuurlijk heb je recht op een schone kamer, maar je krijgt niet zomaar je geld terug. Daar heb je alleen recht op als het zo'n onwijze smeerboel is dat er niet van je kan worden verwacht dat je daar blijft slapen en dat je dat dan ook niet doet."

Vraag schone kamer

De deskundigen van het Radar Vakantieloket raden mensen daarom aan om direct na aankomst in contact te treden met de eigenaar of beheerder. Avontuur: "Het is de kunst om niet boos te worden, maar wel uit te stralen dat je hier absoluut niet mee akkoord gaat. Ze moeten je een andere kamer of huisje geven of in het geval van een unieke woning, de boel schoonmaken. Ik heb het zelf verschillende keren meegemaakt en het is telkens opgelost. Als de hotelier zich tien keer verontschuldigt en bereidwilligheid toont, moet je als gast ook een beetje soepel zijn en accepteren dat de schoonmaak niet binnen een half uur klaar is. Als de hotelier halsstarrig is, ga je er harder in."

Maak foto's

Een andere tip van het duo is om foto's te maken als een woning vies is. "Met die foto's kun je op een later moment bewijzen dat het smerig was", zegt Avontuur. Janssens: "De foto's zijn het bewijs, anders wordt het jouw woord tegen het woord van de verhuurder". Zorg ook dat de maatschappij waar je het huisje geboekt hebt de foto's krijgt. Heb je geboekt via een tussenpersoon? Spreek hen dan eerst aan.

Voorkom ellende, lees reviews

Achteraf je gelijk halen of een vergoeding krijgen is prima, maar je wil het natuurlijk het liefst voorkomen. Avontuur: "Dat kan niet altijd, maar het lezen van reviews helpt enorm. Als er herhaaldelijk wordt geklaagd over schoonmaak, rumoer of slecht eten zegt dat genoeg. Let wel op of die reviews recent zijn en denk zelf nuchter na. Er zitten ook vakantiegangers tussen die nooit tevreden zijn. Verder moet je oppassen bij wie je boekt. Elk jaar verschijnen er weer verhalen van prachtige websites met droomhuizen die helemaal niet bestaan. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat ook vaak zo."

Smerige vakantiehuisjes en hotelkamers: hoe ga je ermee om?

Help, ik krijg een ander vakantiehuis!

Diny boekte een prachtig chalet via Belvilla, maar ontdekte bij aankomst dat ze een heel andere woning toegewezen kreeg. Het huisje was een ander model, had zelfs een andere kleur, lag op een andere plek en het verwachte uitzicht bleek tegen te vallen. Ze keek tegen een betonnen muur aan. Volgens Belvilla was dat geen probleem, omdat in de boekingsbevestiging stond dat de afgebeelde foto's slechts een voorbeeld waren.

Toch las Diny dit anders. "Dat zinnetje stond inderdaad in de overeenkomst, maar was opgenomen in een deel over de inventaris en de inrichting van de slaapkamers. Als dat er anders uit had gezien, hadden we dat geen punt gevonden. Nu kregen we een compleet anders huisje dan waar we ons al maanden op verheugd hadden."

Advocaat Janssens vindt dat in dit geval een ingewikkeld verhaal. "Belvilla biedt allerlei individuele vakantiewoningen aan door heel Europa, maar ook huisjes op parken. Bij bijna alle woningen kun je er vanuit gaan dat je krijgt dat je ziet op de foto, maar bij vakantieparken kan dus kennelijk niet. Daar staan alleen bepaalde type woningen weergegeven. Je hebt dus kennelijk 'Belvilla' en 'Belvakantiehuis'."

'Moet vergelijkbaar zijn met de foto'

Janssens vindt dat Diny wel een punt heeft. "De stelregel is dat wat je boekt vergelijkbaar moet zijn met de foto, dezelfde faciliteiten moet hebben en hetzelfde aantal kamers. Op zich doet Belvilla dus niks fout, maar in dit geval kun je zeggen dat deze informatie van Belvilla wat onduidelijk is en in dat geval geldt dat een bepaling in een overeenkomst moet worden uitgelegd in de voor de consument meest gunstige zin." Belvilla laat in een reactie weten de teksten op haar site opnieuw te bekijken. Binnenkort nemen zij met de familie Voortman contact op, omdat ze betreuren dat de familie teleurgesteld is geraakt op haar vakantie. Belvilla zegt hen graag de hand te reiken.

Overleg altijd met beheerder of eigenaar

Ook wanneer een woning schoon is, maar niet aan je verwachting voldoet loont het om naar de receptie te gaan. Avontuur: "Je moet meteen actie ondernemen. Mijn ervaring is dat je bij de eigenaar van het park of het hotel de meeste kans maakt. Gewoon vriendelijk maar correct vertellen dat het niet is wat je had verwacht. Vraag of er iets anders vrij is en zo niet, wanneer iets vrij komt. In Spanje verhuisde ik op die manier eens van een benauwd appartement in een bedompt hoekje naar een ruim exemplaar met uitzicht op de tuin en het zwembad. Lastiger wordt het als de bedrijfsleider of reisorganisatie er de schouders over ophalen. Dan zou ik zeggen: klagen, foto's nemen en daarna het beste er maar van maken".

Help, ik krijg een ander vakantiehuis!

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie