Buitenland

No deal voor Trump, maar wat doet Iran?

foto: Michael Reynolds/EPAfoto: Michael Reynolds/EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. No deal voor Trump, maar wat doet Iran?

[VPRO] Het hoge woord is eruit: Trump zegt het nucleaire akkoord met Iran op. Wat zijn de gevolgen voor Iran?

De Amerikaanse president Donald Trump zei dinsdag niet alleen het akkoord op, hij beloofde ook extra sancties tegen Iran. Voor deze aankondigingen kelderde de Iraanse munt, de Rial, al weken naar beneden. "Trump wil het land economisch pijn doen, en daarmee doet hij ook de bevolking pijn", zegt Iran-deskundige Marc Botenga in Bureau Buitenland.

"In Iran zijn ze wel wat gewend van de VS, merk ik hier in Teheran", zegt Reinier Zoutendijk, Iranist en woonachtig in de Iraanse hoofdstad. "De economische beloftes van de Irandeal zijn toch nooit helemaal waargemaakt. Tegelijkertijd vinden veel mensen dat je dat Rohani niet kunt kwalijk nemen, omdat Amerika zich uiteindelijk niet aan de deal heeft gehouden."

Iran houdt adem in

De dreigementen, en nu het opzeggen van de deal, speelt de hardliners in Iran in de kaart, zegt Irandeskundige Peyman Jafari. "Zij zeggen: zie je wel dat je Amerika niet kunt vertrouwen."

En geef ze eens ongelijk. Kernwapenexpert bij Clingendael Sico van der Meer zou, als hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was, niet zomaar in zee gaan met Trump. "De handtekening van Trump is blijkbaar niet zoveel waard. Dan zit je straks zonder kernwapens én zonder deal."

De Iraanse bevolking ging op 14 juli 2015 uitzinnig de straat op: het nucleaire akkoord was getekend en de sancties tegen het land zouden worden opgeheven.

Iran tekende samen met de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk na jaren onderhandelen de deal. Iran staakte haar atoomprogramma in ruil voor verlichting van economische sancties.

Maar reden tot feestvreugde is er niet meer in Iran: Trump heeft op 8 mei de deal opgezegd. Elke drie maanden moet de president zijn handtekening onder het akkoord zetten, en deze keer komt die krabbel er niet meer.

Ster advertentie
Ster advertentie