appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

Karabulut (SP) over Afrin: 'De internationale coalitie zwijgt'

ANP Foto
maandag 9 april 2018 | BNNVARA | Jelt Roos

Het gaat slecht met de Koerden in de Noord-Syrische regio Afrin. Sinds de Turkse inval twee maanden geleden zijn honderduizenden mensen op de vlucht geslagen en er zijn honderden burgerdoden gevallen. Wat kan Nederland doen aan de situatie? Daarover praten SP-Kamerlid Sadet Karabulut en Zmnako Karem en Peshmerge Morad van actiegroep Hart voor Afrin in De Nieuws BV.

Honderdduizenden vluchtelingen na Turkse inval Afrin met Sadet Karabulut, Zmnako Karem en Peshmerge

De Turkse invasie in Afrin

Turkije begon op 20 januari met een offensief in de regio Afrin, dat destijds nog in handen van verschillende Koerdische milities van de YPG was. Sinds de opmars zijn veel inwoners uit de regio naar Nubl gevlucht, ten zuiden van Afrin. De vluchtelingen zitten daar klem omdat ze niet naar gebieden mogen die in handen zijn van het regeringsleger. Er is weinig toegang tot voedsel, onderdak en medicijnen. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wordt er in de regio Afrin ook geplunderd door gewapende groepen.

Internationaal ingrijpen

Sadet Karabulut, Tweede Kamerlid van de SP vindt dat Nederland snel actie moet ondernemen. "Het gaat niet alleen om de Koerden, maar ook om Jezidi's, Christenen en Arabieren die tot twee maanden terug nog in een relatief stabiele regio leefden. Het zijn juist de Koerden die op de grond de strijd tegen Islamitische Staat hebben gevochten in een coalitie met het westen. De internationale gemeenschap zwijgt nu als het gaat om de illegale inval van Turkije in Afrin." Woensdag wordt de situatie met Turkije besproken in de Tweede Kamer. Karabulut: "Ik wil bij de minister nogmaals aandringen op veroordeling. De humanitaire situatie is ongelofelijk triest. Ik wil heel graag dat de minister zich inspant voor humanitaire hulp en toegang voor de hulpverleners in de regio, maar allereerst moet Turkije worden aangesproken." 

Zmnako Karem van actiegroep Hart voor Afrin heeft dagelijks contact met mensen in Afrin. "Vooral de christenen worden gedwongen om zich te bekeren tot de Islam. Jezidi-vrouwen worden als oorlogsbuit meegenomen en niemand weet waar ze naartoe worden gebracht." De ouders van Peshmerge Morad zijn ook uit Afrin gevlucht. Morad: "Ik hoor verschrikkelijke verhalen. Mensen slapen overal, op straat, in scholen en zelfs in schapenstallen." 

Druk zetten op Turkije

Karabulut vindt ook dat de NAVO druk moet zetten op Turkije. "Turkije is ook een NAVO-bondgenoot. Deze situatie is in strijd met de waarden die zijn vastgelegd in het NAVO-handvest. We moeten ons afvragen waarom hier niet tegen wordt opgetreden, de NAVO niet gewoon failliet is." 

Honderdduizenden vluchtelingen na Turkse inval Afrin met Sadet Karabulut, Zmnako Karem en Peshmerge

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1