appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Vrouwelijke scheidsrechters in een mannenwereld: 'Ga afwassen!'

Youtube
woensdag 15 november 2017 | Redactie De Ochtend Twitter

Van de 29.000 scheidsrechters die bij de Italiaanse bond zijn ingeschreven zijn 1500 vrouw. Dat is circa 5%. Ter vergelijking: in Nederland hebben we 19.000 bondsscheidsrechters, en daarvan zijn er 69 vrouw. Dat is een schamele 0,4%, en dat is naar boven afgerond.

Italië wint, ruim. Dat is opmerkelijk, want volgens het World Economic Forum wint Nederland het juist van Italië op de gendergap-wereldranglijst (13e en 50ste plaats respectievelijk).

Vrouwen zijn kleiner

De groei van het aantal vrouwelijke scheidsrechters in Italie is te verklaren: in 1999 werd de opleiding voor vrouwen opengesteld. Maar dan nog is 5% niet enorm veel. Kijk bijvoorbeeld naar stoelscheidsrechters in professioneel tennis: daarvan is momenteel 30% vrouw.

Dat verschil heeft volgens Rome-correspondent Angelo van Schaik te maken met de fysieke eisen van voetbal: "Vrouwen zijn kleiner dan mannen en hebben moeite de mannen bij te benen", zei hij in De Ochtend. "Lizzy van der Helm bijvoorbeeld, die zei: ik ben maar 1,65 en moet flink doorrennen om de spelers in de Eredivisie bij te houden."

Mannenspel

Verreweg de meeste vrouwen die fluiten doen dat in het vrouwenvoetbal. En als ze wél in mannenvoetbal werken, doen ze dat in de lage regionen: serie C en serie D. Daarom was het dit jaar zo bijzonder dat een vrouw in Duitsland voor het eerst een wedstrijd in de Bundesliga leidde.

Dat was Bibiana Steinhaus. Volgens voorzitter van de Duitse voetbalbond Reinhard Grindel was haar debuut "een historisch moment". Ook een aantal spelers waren vol lof. Maar niet iedereen was enthousiast. "Vrouwen horen niet in een mannenspel", zei middenvelder Kerem Demirbay tegen Steinhaus, nadat hij een tweede gele kaart kreeg.

Ga afwassen!

Demibay bood Steinhaus zijn excuses aan maar werd alsnog op zijn vingers getikt. Hij werd voor vijf wedstrijden geschorst en moest een wedstrijd meisjesvoetbal leiden. Dit schoot Steinhaus ook in het verkeerde keelgat: "Waarom is het een straf om een scheidsrechter te zijn?" Het gebeurt vaker. Marta Galego, een Spaanse scheidsrechter, legde een wedstrijd zelfs stil nadat een supporter naar haar schreeuwde om naar huis te gaan om af te wassen.

"Over het algemeen zijn voetballers sowieso niet zo aardig tegen scheidsrechters", zei  Van Schaik in De Ochtend. "Maar omdat het een vrouw betrof, wordt dat betrokken in de beledigingen."

Luister het gesprek met Angelo van Schaik terug:

Vrouwelijke voetbalscheidsrechters maken een opmars in Italië

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1