appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe de coronacrisis in Oekraïne de armen nóg armer maakt

Volodymyr Subotovsky
donderdag 4 maart 2021 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

Wereldwijd komen er miljoenen armen bij door de coronacrisis, blijkt uit cijfers van de Wereldbank en Unicef. Zo was het voor gezinnen in Oekraïne al niet eenvoudig om rond te komen, maar de pandemie maakt dat haast onmogelijk. Oost-Europa verslaggever Michiel Driebergen neemt voor Bureau Buitenland plaats aan de eettafel en krijgt van een gezin in armoede toch een riante maaltijd voorgeschoteld.

Hoe de coronacrisis in Oekraïne de armen nóg armer maakt

Het land gaat van lockdown naar lockdown, waardoor de werkloosheid toeneemt. Tanja en Leonid weten hoe moeilijk het is om rond te komen. Zij leven met hun twee kinderen in de stad Dnipro.

Leonid werkte tot voor kort in een fabriek. "Die moest sluiten vanwege de coronacrisis." En geen werk betekent geen inkomen. "Daarnaast zijn de prijzen in de winkels erg hoog", vertelt Tanja.

Hoge werkloosheid

Vooruitzicht op werk met een hoger salaris is er niet. "Werkgevers maken gebruik van de crisis en de hoge werkloosheid om de lonen te verlagen", volgens Leonid. "Dat is een algemeen probleem in Oekraïne." Zo verdiende hij eerst ongeveer 350 euro per maand. "Als ik nu dezelfde baan terug zou krijgen dan zou ik iets meer dan de helft van dat bedrag verdienen", besluit hij.

Meer verhalen over en uit het buitenland? 

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1