Buitenland
NOS

Staatsgreep in Myanmar, regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Staatsgreep in Myanmar, regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd

Het leger in Myanmar heeft een staatsgreep gepleegd en regeringsleider Aung San Suu Kyi gearresteerd. De militaire opperbevelhebber generaal Min Aung Hlaing neemt voor een periode van een jaar de macht over, zeiden de coupplegers in een tv-uitzending.

"Dit is met groot machtsvertoon gedaan. In de heel vroege ochtend hebben ze de regeringsleider uit bed gelicht en gearresteerd. Met haar ook andere belangrijke figuren in de civiele regering, ministers, de president is gearresteerd, etc. Tegelijk hebben ze internet en telefonie in de grote steden platgelegd en werden televisiezenders geblokkeerd. Er zijn ook activisten opgepakt. Dat duidt er toch wel op dat het leger alle kritische geluiden in één keer van straat heeft willen halen", zegt Azië-correspondent Annemarie Kas in het NOS Radio 1 Journaal.

'Verkiezingsfraude'

Behalve de 75-jarige winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede zijn ook andere kabinetsleden en prominente partijleden opgepakt. Het leger zegt dit te hebben gedaan omdat er verkiezingsfraude is gepleegd. Vorige week suggereerde de legertop al dat daarom mogelijk een coup zou worden gepleegd.

Volgens waarnemers zijn de parlementsverkiezingen in november eerlijk verlopen. Daarbij behaalde Aung San Suu Kyi's partij wederom de absolute meerderheid.

"De staatsgreep is een uitbarsting van de spanningen die de afgelopen maanden opliepen tussen het machtige leger en de burgerregering van Aung San Suu Kyi", zegt Kas. "Zij en de hoogste legerbaas schenen al langer bijna geen contact meer met elkaar te hebben, er werd alleen op lager niveau onderhandeld."

Internet plat

In de grootste stad Yangon bewaken militairen het stadhuis, melden ooggetuigen. Zowel in die stad als in hoofdstad Naypyidaw liggen internet en telefonie plat. De staatstelevisie meldt op Facebook dat er vanwege technische problemen geen uitzending mogelijk is.

De partijwoordvoerder zei eerder vandaag al Aung San Suu Kyi in de vroege ochtend van haar bed is gelicht. "Ik roep onze achterban op niet overhaast te reageren en de wet te volgen", en voegde daar aan toe dat hij waarschijnlijk ook zal worden opgepakt.

Filmmakers en activisten

"Er zouden naast politici ook andere publieke figuren zijn opgepakt, bijvoorbeeld filmmakers en activisten", zegt Kas. "Dat duidt erop dat het leger alle kritische geluiden in één keer van de straat heeft willen halen. Het leger had voor deze daad al veel macht in Myanmar met drie cruciale ministeries in handen en een kwart van de zetels in het parlement."

De populaire Aung San Suu Kyi werd in 2016 de eerste democratisch gekozen regeringsleider na tientallen jaren militair bewind. Jarenlang heeft ze onder huisarrest geleefd. In 1991 kreeg ze de Nobelprijs voor de Vrede toegekend voor haar inzet voor democratie in Myanmar.

Rohingya-crisis

De afgelopen jaren werd de 75-jarige wereldwijd fel bekritiseerd, omdat ze te weinig zou doen tegen de vervolging van de Rohingya-bevolking in haar thuisland. De VN stelde in 2017 dat er sprake was van een etnische zuivering. Ruim 700.000 leden van de moslimminderheid vluchtten de afgelopen jaren het land uit.

Aung San Suu Kyi verdedigde Myanmar in 2019 voor het Internationaal Strafhof in Den Haag. Het Hof oordeelde vorig jaar dat het land per direct maatregelen moest nemen om de Rohingya te beschermen, omdat ze aanzienlijk risico lopen slachtoffer te worden van genocide.

Myanmar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie