appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Gespannen sfeer in VS voor inauguratie Biden, maar onrust blijft voorlopig uit

AP
maandag 18 januari 2021 | NOS | Redactie

Met nog twee dagen te gaan tot de inauguratie van Joe Biden heerst er een gespannen sfeer in de VS. Verschillende hoofdsteden van Amerikaanse staten zijn voorbereid op geweld. Het is een surrealistisch beeld: parlementsgebouwen zijn afgesloten en overal is politie op straat.

"Het is vandaag rustig gebleven, er waren geen grootschalige protesten. Niet hier in Washington D.C. en niet in de hoofdsteden van de 50 staten waar onrust werd verwacht. Dat was vooral omdat al die plekken die eerder deze week op de wensenlijst stonden van extreemrechtse clubs, geharde Trumpaanhangers en milities, intussen helemaal dichtgetimmerd zijn met hekken en checkpoints. Overal op straat zijn militairen in volle uitrusting. De binnenstad hier in Washington D.C. is echt een gemilitariseerde zone, je komt er gewoon niet in", zegt correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

Gespannen sfeer in VS

Angst voor incident

Ambtenaren in de Verenigde Staten maken zich zorgen over een aanval van binnenuit tijdens de inauguratie van aankomend president Joe Biden. Door de dreiging wordt de achtergrond van alle 25.000 troepen van de Nationale Garde die bij het evenement in Washington aanwezig door de FBI doorgelicht.

Na de dodelijke bestorming van het Capitool op 6 januari is de angst voor een incident tijdens de inauguratie aanstaande woensdag toegenomen. Persbureau AP schrijft over de onrust die er nu is bij veiligheidsdiensten die zich met het evenement bezighouden.

Een hoge legerfunctionaris zegt tegen het persbureau dat het beveiligingspersoneel zich bewust moet zijn van een mogelijke interne dreiging. Hij waarschuwde dat leidinggevenden zich bewust moeten zijn van problemen binnen hun gelederen naarmate de inhuldiging nadert. Tot nu toe hebben zich nog geen zorgwekkende gebeurtenissen voorgedaan.

Weinig animo protesten

Ook de onrust die gisteren verwacht werd bleef uit. De FBI waarschuwde vorige week dat de autoriteiten in de Verenigde Staten rekening moesten houden met gewapende protestacties bij de staatsparlementen. Daarom schaalde een aantal staten op, maar grote demonstraties bleven uit. In verschillende staten werden slechts een handjevol betogers waargenomen. De politiemacht die was opgetrommeld, was in de meeste gevallen veel groter dan het aantal Trump-aanhangers. Het kwam niet tot ongeregeldheden.

Gespannen sfeer in VS

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1