appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wanneer wordt (rechts-)extremisme terrorisme?

ANP
dinsdag 12 januari 2021 | NOS | Redactie

Woensdag werd het Capitool in Washington bestormd. Maar ook de komende dagen staan de Verenigde Staten op scherp. In een uitgelekt FBI-memo staat dat de veiligheidsdienst zich zorgen maakt om groeperingen die van plan zouden zijn om in meerdere staten gewapende aanvallen op staatsgebouwen uit te voeren. Maar veroordelen voor binnenlands terrorisme gaat lastig, vertelt hoogleraar Beatrice de Graaf in Met het Oog op Morgen.

"De FBI gaat ervan uit dat er meer aan de hand was bij de bestormers van het Capitool dan een spontane aanval", vertelt Beatrice de Graaf, hoogleraar Internationale en Politieke Geschiedenis bij de Universiteit Utrecht. "Daaruit komt duidelijk naar voren dat ze denken aan binnenlands terrorisme."

Maar in de praktijk is het juridisch moeilijk om de bestormers te veroordelen als terroristen. "Als een groep niet op een zwarte lijst staat, kun je mensen bijna niet voor terrorisme veroordelen." 

Overheidsingrijpen

Overheden kunnen bepalen welke groepen wel en niet op zo'n zwarte lijst van terreurorganisaties staan. "Bij jihadisme en salafisme zie je dat daar consensus over is: die horen op zo'n lijst."

Volgens de hoogleraar is rechts-extremisme in de Verenigde Staten lastiger van het label terrorisme te voorzien. "Ze zijn daar heel krampachtig in. En dan zie je dat techbedrijven het zelf gaan bepalen."

Dat is niet wenselijk, zegt De Graaf. "Tegen een overheid kan je in hoger beroep gaan als je het met een beslissing oneens bent, maar bij een bedrijf kan dat niet." Zij zou daarom graag zien dat overheden zelf een lijn trekken en bepalen welke groepen wel en niet op de lijst horen. "Kennelijk is daar politieke druk voor nodig."

Blokkeren helpt

De hoogleraar wijst erop dat het verwijderen van invloedrijke figuren die tot haat aanzetten kan helpen. "Uit een recent onderzoek blijkt dat iemands aantrekkelijkheid voor volgers afneemt als die geen toegang krijgt tot platformen."

En als het lukt om een groep op de terrorisme-lijst te zetten, wordt  uitvoering van terrorisme-wetten een stuk makkelijker. "Bij allerlei groepen is de terrorisme-wetgeving volop in gebruik en zijn er allerlei maatregelen genomen. Maar bij extreem-rechts gebeurt dat te weinig."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1