appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Amerikaanse Congres alsnog bijeengekomen na bestorming

ANP
donderdag 7 januari 2021 | NOS | redactie

Na de gewelddadige bestorming van het Capitool is het Congres vannacht alsnog bijeengekomen. Het verzet tegen Bidens verkiezingszege onder Republikeinse Trump-loyalisten is niet verdwenen, maar een deel heeft zijn bezwaren ingetrokken.

Presentator Jurgen van den Berg zet in het NOS Radio 1 Journaal de belangrijkste momenten op een rij en praat erover met correspondent Lucas Waagmeester.

Bestorming Congres: een samenvatting van de gebeurtenissen

Bijna zes uur nadat een menigte de zetel van het Amerikaanse Congres aanviel, werd in Washington D.C. de zitting hervat om Joe Biden officieel tot winnaar van de verkiezingen uit te roepen. Deze procedure, normaal een hamerstuk, liep dit keer uit op chaos, vandalisme en dodelijk geweld.

Applaus

"Laten we weer aan het werk gaan", stelde vicepresident Pence voor toen hij de gezamenlijke zitting van Senaat en Huis heropende. Het leverde hem instemmend applaus op van alle aanwezigen.

Niet laten intimideren 

"We laten ons niet intimideren", onderstreepte de Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell. "Schurken en boze menigtes houden ons niet tegen. Wetteloosheid of intimidatie houden ons niet tegen. We zijn terug op onze post."

'De president treft veel blaam'

De leider van de Democraten, senator Schumer, ging nog een stapje verder: hij legde de verantwoordelijkheid voor het geweld bij president Trump, die eerder op de dag de menigte bij een rally had opgeroepen naar het Congres te marcheren.

"Dit is niet spontaan gebeurd. De president treft veel blaam. Hij heeft hen opgehitst met zijn woorden, zijn leugens", betoogde Schumer. "Dit is de laatste, onuitwisbare nalatenschap van onze 45ste president, ongetwijfeld onze slechtste."

Bestorming Congres: een samenvatting van de gebeurtenissen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1