appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Armenië en Azerbeidzjan beschuldigen elkaar van schenden wapenstilstand

Reuters
zondag 11 oktober 2020 | NOS | Redactie

Het had vanaf gisterenochtend rustig moeten zijn in Nagorno-Karabach, maar vijf minuten na het ingaan van een staakt-het-vuren werden al meldingen gemaakt van gevechten. Zowel Armenië als Azerbeidzjan beschuldigen elkaar van het schenden van de wapenstilstand.

"Het is een patroon dat we natuurlijk kennen ook uit de oorlog in de Oekraïense Donbass waar om de zoveel tijd met veel fanfare een nieuwe wapenstilstand wordt gesloten die na enkele uren alweer geschonden wordt door beide partijen. Dus dit was eigenlijk wel te verwachten", zei Laura Starink, oud-Ruslandcorrespondent voor NRC, in Met het Oog op Morgen.

OOG Nagorno-Karabach

Elkaar beschuldigen

Vrijdagnacht kwamen de twee landen het staakt-het-vuren overeen, na ruim tien uur onderhandelen onder leiding van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Het conflict om de regio heeft al aan honderden militairen en burgers het leven gekost.

Volgens het Armeense ministerie van Defensie heeft het Azerbeidzjaanse leger een Armeens dorp onder vuur genomen. Maar Bakoe stelt juist dat Azerbeidzjaanse gebieden zijn beschoten vanuit Nagorno-Karabach. Beide partijen spreken elkaars beschuldigingen voortdurend tegen.

Het conflict draait om de Azerbeidzjaanse regio Nagorno-Karabach, die door Armeniërs wordt bewoond en de facto zelfstandig wordt bestuurd met steun van Armenië.

"Dit is een heel oud conflict. De bevolking is zeer onverzoenlijk. De Azeri's zijn ervan overtuigd dat Karabach terug moet naar Azerbeidzjan. De Armeniërs zijn niet van plan om een duimbreed te wijken", aldus Starink.

NOS/ HARM KERSTEN

Het was de bedoeling om gedurende het staakt-het-vuren gevangenen en lichamen van overledenen uit te wisselen. Het is onduidelijk of dat is gebeurd.

Het conflict om de regio speelt al bijna 30 jaar, maar laaide twee weken geleden opnieuw op. Het is de meest gewelddadige confrontatie in jaren. Op de achtergrond spelen Turkije en Rusland een rol. Ankara steunt het etnisch verwante Azerbeidzjan, terwijl Moskou nauw betrokken is bij Armenië, maar ook met Azerbeidzjan goede banden onderhoudt.

OOG Nagorno-Karabach

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1