appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Republikeinen openen conventie met waarschuwing: met Biden gaat land kapot

AP
dinsdag 25 augustus 2020 | NOS | Redactie

Op de partijconventie van de Republikeinen hebben meerdere sprekers de apocalyptische boodschap afgegeven dat de VS dreigt af te glijden naar chaos, anarchie en wetteloosheid als de Democraten aan de macht komen. Alleen als president Trump wordt herkozen, houden Amerikanen hun vrijheden en blijft het veilig in het land, luidde de kernboodschap.

Republikeinen

Die sloot aan bij wat president Trump zei voor het begin van de conventie in Charlotte, North Carolina: "Als onze tegenstanders winnen, is niemand veilig in ons land." Correspondent Marieke de Vries vertelde in het NOS Radio 1 Journaal dat de sprekers ook diverser waren dan je misschien bij Trump zou verwachten: "Het is duidelijk dat president Trump graag zijn basis wil verbreden. Hij heeft natuurlijk een groep vaste aanhangers, maar hij heeft ook de zwevende kiezers nodig om Joe Biden te verslaan."

'VS is geen racistisch land'

Ex-ambassadeur bij de VN Nikki Haley zei dat er binnen de Democratische Partij een gewoonte van gemaakt is om te zeggen dat de VS een racistisch land is. "Dat is een leugen. Amerika is geen racistisch land." Ze benadrukte dat de VS beter en beter wordt. "Het is tijd om Amerika nog vrijer, eerlijker en beter voor een ieder te maken. Dat is waarom het zo tragisch is om te zien dat zo velen bij de Democratische Partij hun ogen sluiten voor de rellen en razernij."

Haley zei dat Biden vooral goed is voor Iran, de islamitische terreurgroep IS en communistisch China. "Hij is een godsgeschenk voor iedereen die wil dat Amerika excuses aanbiedt en afstand neemt van onze waarden."

Ook Donald Trump jr., de oudste zoon van de president, hield een toespraak, waarin hij de verkiezingen van november neerzette als een referendum voor het overleven van de VS. "In het verleden geloofden beide partijen in het goede van Amerika. We waren het eens over waar we naartoe moeten. We verschilden alleen van mening over hoe daar te komen. Deze keer valt de andere partij de waarden aan waar dit land op gebouwd is: vrijheid van denken, vrijheid van meningsuiting, religieuze vrijheid, de rechtsstaat."

Schoondochter Trump valt op

Kimberley Guilfoyle, de vriendin van Trump jr en een fondsenwerver, hield misschien wel de felste speech. Ook zij waarschuwde dat het "socialistische" beleid van de Democraten de Verenigde Staten kapot zou maken. Californië moet volgens haar als waarschuwing dienen. Ze noemde de staat een "land van gebruikte naalden in parken". Saillant detail daarbij is dat Guilfoyle getrouwd was met de huidige (Democratische) gouverneur van Californië, Gavin Newsom.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Ze zullen wapens afnemen'

Het Republikeinse Congreslid Matt Gaetz, uit Florida, zei dat zich een horrorfilm zal ontvouwen als de Democraat Biden president wordt. "Ze zullen jullie je wapens afnemen, gevangenissen laten leeglopen, je opsluiten in je huis en MS-13 (een groep jeugdbendes) uitnodigen om naast je te wonen."

Ook aan het woord kwam het stel uit St. Louis dat in juni vuurwapens richtte op Black Lives Matter-betogers die, op een privé-weg, langs hun huis liepen. "Vergis je niet. Waar je ook woont, je familie zal niet veilig zijn in het Amerika van de radicale Democraten", waarschuwden ze. Ook beklaagden ze zich erover dat zij worden vervolgd terwijl dat voor niemand geldt van de "losgeslagen bende", verwijzend naar de betogers.

Een Cubaans-Amerikaanse zakenman uit Florida, Maximo Alvarez, waarschuwde dat Biden de VS zal transformeren tot een communistische staat. Trump strijdt volgens hem tegen het anarchisme en communisme.

De Republikeinse partijconventie duurt vier dagen.

Republikeinen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1