appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

VN wil basisinkomen voor 2,7 miljard mensen: 'een effectieve manier van helpen'

Pixabay
vrijdag 24 juli 2020 | EO | Redactie Dit is de Dag Twitter

Voor mensen uit arme landen zijn de financiële gevolgen van de coronacrisis enorm. Daarom stelt de ontwikkelingsorganisatie van de VN voor om 2,7 miljard mensen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika van een tijdelijk basisinkomen te voorzien. Gitte Büch van stichting 100Weeks is groot voorstander, zegt ze in Dit is de Dag: "Onderzoek toont aan dat geld geven zonder bestedingsvoorwaarden een effectieve manier is om mensen in armoede te helpen."

Gitte Büch van 100weeks in debat met hoogleraar Jan Rotmans

De VN-organisatie UNDP wil dat overheden van 132 landen negen tot twaalf maanden geld gaan uitdelen. Hiermee hopen zij hen tegen de ergste financiële ravage van de coronacrisis te beschermen.

Niet iedereen is enthousiast. Hoogleraar transitiekunde, Jan Rotmans, vindt dit voorstel te ver gaan: "We hebben alleen nog maar kleinschalige experimenten gedaan met het basisinkomen. De uitkomsten laten tot nu toe geen duidelijke effecten zien of mensen actiever worden van gratis geld, of juist niet. We moeten dit probleem stap voor stap aanpakken."

Gratis geld

Volgens Rotmans kan je het gedrag van mensen niet alleen veranderen via geld, maar is er ook een breder ontwikkelingsperspectief nodig: "Mensen moeten ook toegang krijgen tot water, voedsel, onderwijs en zorg. Daarnaast moeten vrouwen zich losmaken van de man en van de ongelijke positie waar ze zich in bevinden. Als je naast het geven van geld niet inzet op bredere ontwikkeling, gaat het plan van het UNDP mensen niet voldoende helpen."

Büch ziet de positieve effecten van het geven van gratis geld wel degelijk terug in de praktijk: "Met 100Weeks geven we geld aan de allerarmsten en laten we hen beslissen hoe zij dit geld mogen besteden. We zien dat deze mensen binnen 100 weken uit extreme armoede komen: er is geld om eten en medicijnen te kopen en om te investeren in hun bedrijf. Zo wordt de economie van onderaf gestimuleerd en ontstaat er weer toekomstperspectief."

Crisissituatie

Als het aan Büch ligt, mag het voorstel van het UNDP vandaag nog worden uitgevoerd. "We zitten in een wereldwijde crisis op dit moment. We hebben geen tijd om te wachten op uitkomsten van experimenten." Rotmans ziet liever dat het plan van het UNDP geleidelijk wordt doorgezet. "Geld blijft altijd een middel en geen doel op zich."

Terugluisteren: Gitte Büch en Jan Rotmans in Dit is de Dag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1