Binnenland
NOS

Theoloog des Vaderlands over stijgende coronacijfers: 'Je merkt voorzichtigheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Theoloog des Vaderlands over stijgende coronacijfers: 'Je merkt voorzichtigheid'

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding gaat weer coronapatiënten over de zorgregio's verspreiden. En het Isala-ziekenhuis in Zwolle ziet de helft van de corona-afdeling volliggen met mensen uit Staphorst. Theoloog des Vaderlands Almatine Leene buigt zich over de oplopende cijfers.

"Afgelopen zondag heb ik zelf ook weer in de kerk tegen de mensen gezegd: "Let op met de maatregelen die er nog steeds zijn, geef elkaar geen handen"", zegt ze in Met het Oog op Morgen. "Je merkt zeker dat de cijfers toenemen."

Coronapreventie in religieuze gemeenten

In haar eigen kerkgemeente in Hattem ligt de vaccinatiegraad gemiddeld. Toch merkt ze dat het ook in haar kerk onderwerp van gesprek is. "Je merkt zeker voorzichtigheid en dat besef dat je als kerk veel mensen bij elkaar kunt hebben."

Vaccin als geschenk

Ook in haar preken praat ze er soms over. "En ik vind vaccinatie toch echt een mooi cadeau en bijzonder dat dat zo snel is gegaan. Waarvan ik denk, toch mooi om dat dan ook in ontvangst te nemen."

Dat ze niet bij alle kerken dat zo zien, kan ze begrijpen. Hoewel ze wel de dialoog aan zou willen gaan. "Maar wel op een respectvolle manier en ook niet alleen maar dat ik daar van alles over roep. Ik wil ook luisteren naar de mensen wat hun overwegingen zijn als ze daar moeite mee hebben. Dat lijkt me ook heel erg belangrijk."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie