Binnenland
NOSNTR

Horeca en cultuurinstellingen open in Zuid-Limburg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Horeca en cultuurinstellingen open in Zuid-Limburg

Vijftien burgemeesters gaan in Zuid-Limburg de cultuurinstellingen en horeca opengooien. In een gezamenlijk bericht stellen ze dat het een signaal is aan de maatschappij over de ernst van de situatie voor deze twee sectoren.

Horeca en cultuurinstellingen open in Zuid-Limburg

Video niet beschikbaar

Directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Leonard Geluk, herkent de boodschap die de Zuid-Limburgse burgemeesters willen afgeven. "Het past in het beeld van tal van signalen uit het hele land. Burgemeesters en wethouders gaan aan de kant van ondernemers staan en uiten hun zorgen", vertelt hij in Nieuws en Co.

Lastige opgave

Volgens Geluk is het een lastige opgave voor alle burgemeesters. In een vergadering van de leden van de Vereniging van Gemeenten heeft hij opgeroepen om een goede balans te houden. Hij kan wel zien waarom burgemeesters uit Zuid-Limburg dit doen. "Ik begrijp heel goed dat gemeenten aangeven dat er een kwetsbaarheid in de economie zit en ook dat belang moet gehoord worden."

Demonstratierecht

Toch denkt hij dat de burgemeesters de regels uiteindelijk wel zullen uitvoeren. De actie valt, volgens hem, onder het demonstratierecht. "Onze lokale horeca heeft demonstratierecht en daar wordt gebruik van gemaakt. Wij staan dat toe onder zeer strikte voorwaarden." Hij hoopt dan wel dat de burgemeesters de regels zullen blijven volgen. "Het wordt erg rommelig in Nederland als er een soort 'cherry picking' zou plaats vinden rondom de maatregelen. Zo zal het niet gaan in Nederland."

Spanning steeds intenser

De spanning tussen burger en politicus worden door deze coronacrisis steeds intenser. "Meer dan ooit gaan opvattingen over in het uiten van bedreigingen richting gezagsdragers. Dat is echt schering en inslag", vertelt Geluk.

Het is, volgens hem, noodzakelijk dat burgemeesters wel het belang van de instituties borgen. "We moeten pal voor onze instituties staan. Anderzijds moeten we maximaal het dialoog voeren in de samenleving." Mensen moeten dan wel af van het idee dat iedereen het met elkaar eens moet zijn, vertelt hij. "Mensen vinden nu dat hun mening absoluut moet worden gemaakt. en degene die het niet eens is met die opvatting moet aan de hoogste boom worden opgeknoopt." Mensen moet inzien dat er verschillende meningen zijn. "Als dat er niet is, dan gaat het helemaal mis."

NC actie zuid limburg

Ster advertentie
Ster advertentie