Binnenland

Nog steeds wachtlijsten in de zorg: 'Rond de 55.000 mensen wachten op behandeling'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog steeds wachtlijsten in de zorg: 'Rond de 55.000 mensen wachten op behandeling'

Ziekenhuizen hebben moeite om de wachtlijsten die zijn ontstaan door de coronacrisis weg te werken. Dat komt onder meer omdat er nog steeds veel ziekte is onder eigen personeel. En dat juist in een periode waarin de zorg zou moeten worden ingehaald. Met name patiënten die een orthopedische ingreep nodig hebben merken dat ze lang moeten wachten.

Ziekenhuizen kampen nog steeds met enorme wachtlijsten

"Het zijn grote ingrepen die niet voor niets gebeuren. Het zijn patiënten die eerst conservatief behandeld zijn en dan niet meer verder komen wegens aanhoudende pijn. Dan verliezen ze hun mobiliteit en verergeren secondaire ziektes als overgewicht en suikerziekte", vertelt voorzitter van de Nederlandse Orthopedische Vereniging, Sjoerd Bulstra, in Nieuws en Co. "Dan komen ze in de problemen."

Secondaire ziektes

"In de ziekenhuizen worden eigenlijk patiënten behandeld die niet alleen een versleten heup hebben, maar ook een andere ziekte hebben. Daarom komen ze in een ziekenhuis en niet in een zelfstandige behandelkliniek terecht. Die andere ziekte vraagt bijvoorbeeld om beweging. Je wilt in conditie blijven, je wilt niet te zwaar worden", vertelt Bulstra. "Wanneer je die mobiliteit verliest, kan je niet meer voldoende bewegen. Dan zie je vaak dat die andere ziektes in ernst toenemen."

Lange wachttijden

"Door de eindeloze wachtlijsten wordt er heel gebeld. Mensen vragen dan wanneer ze aan de beurt zijn, dan kan er niet een bevredigend antwoord op worden gegeven. Het is niet te overzien wanneer iemand aan de beurt komt."

Daarnaast is het op elke polikliniek erg druk. "Dat komt doordat patiënten die een zorgvraag hadden, dat hebben uitgesteld in de coronatijd. Die komen nu wel en doen een beroep op de zorg. Dan zien ze lange wachttijden tegemoet en kunnen dus niet snel een afspraak krijgen. Ook niet voor een eerste consult."

De lange wachttijden zorgen voor spanningen in de zorg. "Het is begrijpelijk dat patiënten teleurgesteld en boos zijn dat ze nog niet aan de beurt zijn. Ze worden ook niet altijd op volgorde behandeld, omdat andere artsen een beroep doen op ons en vragen: kun je deze patiënt niet snel opereren anders gaat het mis. Dus er wordt ook gekeken naar de ernst van de ziekte en de andere ziektes om zo te bepalen wie nu het eerst aan de beurt is. Dat leidt weer tot langere wachttijden voor mensen die het wel kunnen hebben, maar dan toch heel lang moeten wachten en immobiel thuis zijn."

Oorzaken van de lange wachtlijsten

Een van de oorzaken van de lange wachtlijsten is het ziekteverzuim. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit. Bulstra kan zich wel daarin vinden. "Het ziekteverzuim schijnt rondom de tien procent te liggen." Dat is niet het enige probleem. "Voor corona was er al een tekort aan zorgenden. Dat tekort is in de coronatijd opgelopen. Er zijn meer chronisch zieken nadat ze corona meegemaakt te hebben. Er is een fikse uitstroom. Mensen zijn gestopt of zijn overgestapt naar de zelfstandige behandelkliniek met betere werkomstandigheden, waardoor zowel in het ziekenhuis als in de wijk een tekort is aan mensen die zorg kunnen verlenen. Het is een combinatie van oorzaken dat ervoor zorgt dat we nu zo achter lopen."

Nieuws en Co over de lange wachtlijsten in de zorg

Ster advertentie
Ster advertentie