appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Jan Pronk wil extra geld voor Afrika: 'Er is een catastrofe gaande'

ANP
maandag 25 mei 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Er is een politiek gevecht in de coalitie begonnen over hulp aan Afrika in deze coronatijd. Oud-politicus Jan Pronk wil dat Nederland zich extra inspant en méér geld uitgeeft dan in het regeerakkoord afgesproken is. "Als een noodsituatie zich voordoet moet je je extra inspannen." 

Regeerakkoord geldt voor een normale situatie

Pronk, die in verschillende functies werkzaam voor de Verenigde Naties was, wil dat Nederland gehoor geeft aan de oproep van de VN. Het regeerakkoord, waarin een percentage is afgesproken, geldt volgens hem voor een normale situatie en dat is de coronacrisis niet. "Er is een catastrofe gaande die we alleen gezamenlijk, met internationaal overleg, kunnen aanpakken. Anders komt het ons duur te staan." 

Economische gevolgen 

Niet alleen het virus zelf is een groeiend probleem voor de gezondheidszorg daar, ook de economische consequenties voor de armste en meest kwetsbare landen en mensen zijn enorm. De coronacrisis zal veel Afrikanen verder de armoede in drukken en schattingen van het Wereldvoedselprogramma zeggen dat het aantal mensen met honger zal verdubbelen. 

Pronk: "Dat betekent dat we ons steentje moeten bijdragen." Ook omdat onze eigen economie afhankelijk is van de situatie in andere landen. 

D66 en ChristenUnie willen meer geld voor ontwikkelingssamenwerking. Het CDA sluit dat niet uit, maar de VVD wil geen extra geld geven. Aanleiding voor het gesteggel is het advies dat de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) gaf op 11 mei om 1 miljard euro vrij te maken om Afrika te helpen de gevolgen van de coronacrisis op te vangen.  

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1