appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Strijd om Democratische nominatie gaat nu tussen Biden en Sanders

AFP
woensdag 4 maart 2020 | NOS | redactie

Democraat Joe Biden heeft bij de voorverkiezingen op Super Tuesday negen staten gewonnen, maar ook zijn belangrijkste concurrent Bernie Sanders deed het goed. De senator uit Vermont wint vier staten, waaronder Californië.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondent Arjen van der Horst.

Super Tuesday zit erop, Joe Biden lijkt de grote winnaar

Biden is 77, Sanders nog een jaar ouder. Uit de (voorlopige) uitslagen blijkt dat de twee gisteren verreweg de meeste gedelegeerden hebben binnengehaald. Die afgevaardigden kiezen op het congres in juli de presidentskandidaat die namens de partij in het najaar tegen president Trump (73) zal opnemen. Van de bijna 4000 gedelegeerden die bij de voorverkiezingen te winnen zijn, konden de kandidaten gisteren een derde binnenhalen.

Californië is de hoofdprijs omdat daar 415 gedelegeerden worden verdeeld. Van der Horst: "Sanders staat er op winst. Het is dus nog steeds mogelijk dat hij uiteindelijk op Super Tuesday meer gedelegeerden wint dan Biden."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Super Tuesday

Super Tuesday is altijd een belangrijke dag in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dit jaar geldt dat alleen voor de Democraten, omdat het bij de Republikeinen al zo goed als zeker is dat zittend president Trump genomineerd zal worden.

En nu?

De tweestrijd tussen Biden en Sanders gaat volgende week dinsdag verder, als er zes staten op het programma staan. En een week later volgt Florida, ook een grote staat met veel gedelegeerden. "Dit gaat nog een heel lange rit worden. Ik denk niet dat we op korte termijn weten wie het in november tegen Trump gaat opnemen."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1