appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

'Sommige volkeren verdienen het niet om te leven, vindt hij'

AFP
donderdag 20 februari 2020 | NOS | NTR | Redactie

Er wordt steeds meer duidelijk over de aanslag in de Duitse stad Hanau. Een rechts-extremistische terrorist schoot in verschillende shishacafé's mensen neer.

'Sommige volkeren verdienen het niet om te leven, vindt hij'

Volgens de burgemeester hebben ze allemaal een migratieachtergrond. Na de aanslag werden de vermoedelijke dader Tobias Rathjen en zijn moeder dood aangetroffen in zijn appartement. Het Duitse OM denkt dat de man een terroristische motief had.

De 43-jarige Tobias Rathjen stond niet bekend als vreemdelingenhater en was niet eerder in beeld bij de politie. Maar langzaam wordt meer over hem bekend. "Hij moet ernstig psychisch ziek zijn geweest", vertelt correspondent Judith van de Hulsbeek in Nieuws en Co. "Hij hoorde stemmen, hij dacht dat een geheime dienst zijn gedachten afluisterde."

Hij liet een manifest van 24 pagina's achter. "Dat heb ik gelezen, en het eerste dat je leest is schokkend racisme. Hij was er namelijk van overtuigd dat sommige volkeren het niet verdiende om te leven. Dat die allemaal doodgemaakt moesten worden. Dat soort dingen staan erin."

'Sommige volkeren verdienen het niet om te leven, vindt hij'

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1