appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Lia van Bekhoven over Britse verkiezingen: 'Merkwaardigste ooit'

ANP
donderdag 12 december 2019 | KRO-NCRV |

Groot-Brittannië kiest donderdag een nieuw parlement in vervroegd uitgeschreven verkiezingen door de complete Brexit-chaos. "Merkwaardig is wat het is", zo typeert correspondent Lia van Bekhoven in 1 op 1 de afgelopen verkiezingscampagnes. "Er staat fantastisch veel op het spel, maar je merkt er bijna niets van."

De Britse Premier Boris Johnson, fervent voorstander van de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie per 31 januari 2020, vluchtte woensdagochtend nog een enorme ijskast in, om aan de vragen van Good Morning Britain-presentator Piers Morgan te ontkomen. Een paar dagen eerder stopte hij de telefoon van een journalist in z'n zak, omdat Johnson niet naar de foto van een vierjarig jongetje met een longontsteking wilde kijken, die op de vloer van een ziekenhuis moest slapen vanwege een groot tekort aan bedden.

Lia van Bekhoven over Britse verkiezingen: 'Merkwaardigste ooit'

1 op 1"Johnson en Corbyn zijn alle twee idioten, waar moet ik in godsnaam op stemmen? Mensen die ik spreek in het land zijn echt aan het dubben", vertelt Van Bekhoven, de 'Grande Dame' van de correspondenten in het Verenigd Koninkrijk, aan presentator Sven Kockelmann. "Het zijn matte campagnes, maar de toekomst van het land voor de komende twintig jaar staat wel op het spel."

Tegelijkertijd blijft de correspondent Londen van onder meer BNR nieuwsradio en de VRT en Terzake (België), zich verbazen over de rammelende inhoud van deze verkiezingen. "Leugens en bedrog komen altijd boven drijven bij verkiezingscampagnes. Maar deze Britse verkiezingscampagnes zijn van Trumpiaanse proporties." Zo hebben de meeste Britten geen idee wat hen daadwerkelijk staat te wachten als de Brexit eenmaal door het parlement is. "De meesten zijn BOB (Bored of Brexit) en denken dat ze er vanaf zijn zodra Boris Johnson weer wordt gekozen, zo blijkt uit een recent onderzoek."

Rode muur

Ondertussen dreigen traditionele Labour-bolwerken, oude mijnwerkersdistricten, de zogenoemde rode muur, nu in handen te vallen van de Conservatieven. "Daar kan Johnson z'n meerderheid uit halen", denkt Van Bekhoven. En dat heeft alles te maken met de Brexit, waar Johnson écht werk van maakt. "Of zoals een Britse kiezer me vertelde: 'Ik vertrouw Boris Johnson niet, maar aan Jeremy Corbyn heb ik een nog grotere hekel."'

De Britten kunnen tot 11 uur vanavond, Nederlandse tijd, hun stem kwijt. Dan wordt ook de exit poll verwacht. In de loop van de nacht druppelen de uitslagen van de 650 kiesdistricten binnen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1