appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nederlandse Dopingautoriteit: 'Enige passende straf voor Rusland'

ANP
maandag 9 december 2019 | KRO-NCRV |

"Goed nieuws", zo reageert Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit op de vier jaar durende Russische schorsing van het internationale sporttoneel. "Dit is de enige echte goede consequentie en een passende straf." Ram verwacht dat de schorsing ook in een hoger beroep overeind zal blijven staan.

Het wereldantidopingbureau WADA heeft Rusland voor vier jaar verbannen van het internationale sporttoneel. Dat houdt in dat de Russen onder meer niet welkom zijn op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, de Winterspelen van 2022 in Peking en WK's van internationale sportbonden.

Nederlandse Dopingautoriteit: ‘Enige passende straf voor Rusland’

1 op 1

De Russen kunnen nog in beroep bij het sporttribunaal CAS, "maar ik verwacht dat ook het CAS dit zal bekrachtigen. Dit is een alles of niets advies. Ik ben er vrij zeker over."

"Dit betekent dat Rusland de komende vier jaar beperkt zichtbaar zal zijn. De sporters die uitkomen hebben geen Russisch pakje aan. En er worden geen wereldkampioenschappen meer aan Rusland worden toegekend", zegt Ram.

Nederlandse Dopingautoriteit: ‘Enige passende straf voor Rusland’

EK’s gaan door, 'onlogisch'

De Russen zullen niet geweerd worden van Europese kampioenschappen, zoals het EK Voetbal. De straf richt zich puur en alleen op wereldkampioenschappen. "Eigenlijk vind ik dat onlogisch en ook niet gewenst", zegt Ram.

'Individuele sporters niet uitsluiten'

Sporters die kunnen aantonen dat ze geen doping hebben gebruikt mogen alsnog meedoen aan evenementen onder de neutrale vlag. Amerika wil alle sporters met de Russische nationaliteit weren. "Dat gaat me een stap te ver. Mensen uitsluiten om geen andere reden dan iemands nationaliteit, vind ik geen goede situatie", vindt Ram.

Iedere sporter, ook een Rus, moet de kans hebben om aan te tonen dat ze schoon zijn

Herman Ram, voorzitter Nederlandse Dopingautoriteit

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1