appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Angst voor Rusland overdreven: ‘Het zijn open mensen’

ANP
zaterdag 2 november 2019 | WNL | Mark Broersma

Danseres Euvgenia Parakhina, afkomstig uit Rusland, vindt het gek dat er vanuit Europa nog steeds met angst naar haar geboorteland wordt gekeken. Dat zegt zij in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Wierd Duk, Paul Tang en Euvgenia Parakhina bij WNL Opiniemakers

"Rusland is geen vijand, de Russische mensen zijn niet agressief. Ze hebben niets tegen Europa, het zijn open mensen.” Haar mening sluit aan bij die van oud-Ruslandcorrespondent en opiniemaker Wierd Duk. Hij verbaast zich over dat Rusland nog vaak in negatieve zin wordt bekeken vanuit Europa. “Dat slaat helemaal nergens op. Dat is een angst die door politiek en media wordt gevoed. Dat is slecht, Rusland is niet onze vijand."

China

Volgens Duk zou Europa zich meer druk moeten maken om de toenemende invloed van een andere wereldwijde grootmacht. “De dreiging vanuit China is veel sterker. Wat we zouden moeten onderkennen is dat we mogelijk een groot conflict gaan krijgen met China.”

PvdA-Europarlementariër Paul Tang is minder positief over de rol van Rusland. "Ik weiger te geloven dat Poetin alleen maar goede bedoelingen heeft." Duk stelt echter dat Rusland helemaal niet uit is op verdere inmenging in Europa.

'Het land kan nauwelijks z’n eigen bevolking onderhouden op dit moment. Het voert een oorlog in Syrië dat veel geld kost. Die Russen en Poetin hebben echt wel wat anders aan hun hoofd dan nog een oorlog te gaan voeren in andere gebieden in de wereld."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1