appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuwsweekend
STER Advertentie

Morales wint verkiezingen in onrustig Bolivia

AFP
vrijdag 25 oktober 2019 | NOS | Redactie

Volgens de kiescommissie van Bolivia heeft zittend president Morales de verkiezingen in het land gewonnen. Met 99,99 procent van de stemmen geteld staat Morales op 47,07 procent van de stemmen. Dat is ruim 10 procentpunt meer dan zijn belangrijkste rivaal Mesa, waarmee de voorsprong van Morales voldoende is om meteen in de eerste ronde de verkiezingen te winnen.

Morales wint verkiezingen Bolivia

De uitslag is nog niet definitief, omdat er zo'n 500 stemmen in het Boliviaanse Amazonegebied nietig zijn verklaard vanwege "onregelmatigheden". De mensen in deze regio moeten waarschijnlijk volgende week zondag opnieuw naar de stembus. Dat zal alleen weinig aan de einduitslag veranderen, aldus een woordvoerder van de kiescommissie.

Direct na de uitslag liet Mesa weten zijn nederlaag niet te erkennen. "Hij riep aanhangers op om de straat op te gaan en te demonstreren, hij heeft geroepen dat er fraude in het spel is", vertelt correspondent Nina Jurna in het NOS Radio 1 Journaal.

Fraudevermoedens

Vanwege de verkiezingen is het sinds zondag onrustig in het Zuid-Amerikaanse land. De onlusten begonnen nadat de Boliviaanse kiescommissie het tellen van de stemmen maandag zonder uitleg had gestaakt. Na bijna een dag werd het tellen hervat, waarna Morales plots een vele grotere voorsprong had.

Volgens tegenstanders van de president was er bij het tellen gefraudeerd. Onder anderen de vicepresident van de kiescommissie stapte op. Hij zei dat de beslissing om te stoppen met het tellen van de stemmen achter zijn rug was genomen.

Morales wint verkiezingen Bolivia

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1