appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

ÖVP op winst bij Oostenrijkse verkiezingen, klap voor rechts-populisten

EPA
maandag 30 september 2019 | NOS | Redactie

De conservatieve ÖVP van oud-bondskanselier Sebastian Kurz lijkt de parlementsverkiezingen in Oostenrijk ruim te gaan winnen. Volgens de eerste prognose komt zijn partij uit op ruim 38 procent van de stemmen.

ÖVP op winst bij Oostenrijkse verkiezingen

De socialistische SPÖ volgt op ruime afstand met 22 procent. De rechts-populistische FPÖ lijkt flink in te leveren ten opzichte van de vorige verkiezingen en gaat terug van 26 procent naar 17 procent van de stemmen.

De Oostenrijkers gingen gisteren vervroegd naar de stembus, omdat de coalitie van ÖVP en FPÖ in mei viel nadat een omkopingsaffaire rond vicekanselier Strache van de FPÖ aan het licht kwam. In een heimelijk gemaakte video op het Spaanse eiland Ibiza was te zien hoe hij bereid leek een 'Russische oligarch' overheidsopdrachten te gunnen in ruil voor financiële steun.

Lastige formatie

Kurz heeft nu op basis van de prognose meerdere opties om een coalitie te vormen, maar toch zal dat waarschijnlijk lastig worden. Verder regeren met de FPÖ ligt niet voor de hand en ook een 'grote coalitie' met de socialisten lijkt niet Kurz'eerste voorkeur te hebben.

De Groenen, eventueel aangevuld met de liberale partij Neos, kunnen uitkomst bieden. Volgens de prognose winnen zij flink en behalen ze respectievelijk 12 en 7 procent van de Oostenrijkse stemmen.

ÖVP op winst bij Oostenrijkse verkiezingen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1