appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Deze Nederlander strijdt mee in Hongkong

Anthony Wallace / AFP
zaterdag 31 augustus 2019 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

"Ik sta hier als Nederlander de boel niet te aanschouwen, ik strijd voor een plek die ook mijn thuis is", vertelt de 26-jarige Anna in Bureau Buitenland. Ze woont in Hongkong: de stad waar al weken lang demonstraties plaatsvinden. Anna doet aan alle demonstraties mee, ongeacht of daar toestemming voor is.

Nederlander demonstreert mee in Hongkong

Anna is niet haar echte naam, die wil ze niet geven, bang voor de gevolgen. "De dreiging van politiegeweld of het Chinese leger dat ingrijpt, daar ben ik niet bang voor. Maar ik zou het heel erg vinden als ik gearresteerd word en mijn visum zou kwijtraken. Dan word ik buitengesloten van de wereld waar ik heel erg om geef."

Volgens Anna bestaan er twee soorten demonstranten die tegen verdere onderdrukking van de Chinese regering strijden. De gematigde groep en de radicalere groep. "Zelf houd ik het vreedzaam, maar ik ben het wel eens met de radicalere groep."

Anna is teleurgesteld in de autoriteiten van Hongkong, die volgens haar hebben laten blijken dat ze niet naar de demonstranten luisteren. "Ik weet niet of het verstandig is dat wij als demonstranten de boel laten escaleren, maar veel meer dan dat kunnen we ook niet. En misschien moeten we eens wat minder verstandig zijn en wat harder schreeuwen."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister alle afleveringen terug via een klik op deze deze knop.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1