appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Het Roma-probleem is op te lossen met een bulldozer'

EPA/LUIGI MISTRULLI
dinsdag 9 juli 2019 | VPRO | Bureau Buitenland Twitter

‘La ruspa’, de bulldozer, dat is volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini de manier om het probleem van Roma en Sinti in Italië op te lossen. De kampen waarin ze leven moeten tegen de grond, dan verdwijnt het probleem wel.

Een reportage van Bureau Buitenland-correspondent Angelo van Schaik over de heftige protesten die in Rome uitbreken, zodra sociale woningen worden toegewezen aan Roma of Sinti. Hoe Italiaanse neofascisten een Roma-gezin in de Romeinse wijk Casal Bruciato met termen als stupratori - verkrachters - verwelkomen.

Onrust in Rome over woningen voor Roma

Saillant detail overigens: in die woonkampen, die tegen de grond moeten, wonen maar 40.000 van de 180.000 Roma en Sinti. De bulldozer van Salvini komt er dus niet aan de pas, althans, nóg niet.

Door de hoge werkloosheid mogen deze bevolkingsgroepen aanspraak maken op sociale woningbouw, maar dat stuit op hevig verzet van buurtbewoners en extreemrechts. Dat terwijl het beleid van de Italiaanse overheid er juist op is gericht om Roma en Sinti zoveel mogelijk uit woonkampen te krijgen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1