Buitenland
KRO-NCRV

Een nieuwe missie in Syrië: 'Het is onze plicht'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Een nieuwe missie in Syrië: 'Het is onze plicht'

"We want more of the Dutch", zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. De Verenigde Staten blijft toch in Syrië en verwacht daarbij steun van Nederland. "Het is de plicht van Nederland", zegt defensiespecialist bij het Clingendael instituut Dick Zandee in Spraakmakers.

Vóór

"Wij waren natuurlijk heel boos op de Amerikanen toen zij wilden weggaan uit het Koerdisch gebied", vertelt Joël Voordewind, van de ChristenUnie. De Koerden waren volgens hem belangrijk voor de overwinning op IS, maar de strijd is nog niet klaar.

Koerden

"We hebben een morele plicht de Koerden te ondersteunen", aldus het Kamerlid. Dit deed Nederland eerder met luchttroepen, zegt Voordewind. "Ze hebben er alles aan gedaan om IS te verslaan. Dan moeten we ze nu ook helpen."

Quote

Het kalifaat is misschien verslagen, maar de dreiging van IS blijft

Dick Zandee

Daarnaast zitten de Koerden in een lastig pakket. De ChristenUnie heeft in december al uitgesproken dat ze hen wil steunen en bescherming wil voor het Koerdische volk tegen zowel Turkije, Assad als IS.

"Het kalifaat is misschien verslagen, maar de dreiging van IS blijft", aldus defensiespecialist Zandee. De regering bepaalt uiteindelijk in welke vorm de Nederlandse strijdkrachten meegaat helpen, volgens hem.

Mandaat

Of Nederlandse troepen richting noordoost Syrië gaan, blijft de vraag. Volgens Zandee ligt er geen mandaat voor de missie in Syrië. Voor Irak ligt wel een uitnodiging van Iraakse regering. Dat is belangrijk voor de besluitvorming in Den Haag. "Het is dus denkbaar dat Nederland taken overneemt van de Verenigde Staten in Irak."

'Srebrenica-syndroom'

Toch zijn veel luisteraars tegen de missie. "We hebben nog steeds een Srebrenica-syndroom in dit land", zegt Zandee op de terughoudendheid van Nederlanders. "We zijn bang dat het uit de hand loopt."

Dat risico is ook aanwezig, volgens Zandee: "Vroeg of laat zou ook Assad het probleem van de min of meer autonome Koerden in het noordoosten willen oplossen. Dan kan er een onveilige situatie ontstaan."

Tegen

Het is veel te vroeg om zeggen of Nederland op de vraag van Amerika moet ingaan, denkt Jean Debie. Hij is van de Vakbond voor Burger en Militair Personeel. "Wat wordt precies de taak, wat gaan andere NAVO-landen leveren?" Het hele plan is nog onbekend. Ook niet of de Amerikanen een mogelijke exit verzekeren.

Het Amerikaanse leger is momenteel niet erg zichtbaar, zegt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen. Hij is net terug uit Syrië en zag weinig Amerikaanse troepen op straat.

"Als we de Amerikanen moeten vervangen, dan zijn onze militairen vooral bezig met het oprollen van slaapcellen." Daarnaast vormen de Amerikanen een buffer tussen de Turken en de Koerden, vertelt Melissen.

Vrouwen en kinderen

Melissen vindt dat de Nederlandse overheid beter op een andere manier kan helpen. "Het is veel belangrijker dat de Nederlandse vrouwen en kinderen weghaalt worden uit de kampen. Daar doe je de Koerden veel meer plezier mee."

Ook vindt Melissen het jammer dat het niet gaat om een wederopbouwmissie. Hij sprak met de vrouwelijke burgemeester van Raqqa. "Zij smeekt om geld voor wederopbouw. Veel huizen zijn natuurlijk platgebombardeerd door de internationale gemeenschap."

Quote

IS leeft op ontevredenheid

Hans Jaap Melissen

Daarnaast helpt wederopbouw ook tegen de strijd tegen IS. "IS leeft op ontevredenheid", aldus Melissen. "En wederopbouw werkt tegen de ontevredenheid."

Stand.nl: Nederland moet meedoen aan een nieuwe missie in Syrië

Ster advertentie
Ster advertentie