appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Stichting Vluchteling: Nederland moet Jihadbruiden en IS-kinderen terughalen

ANP
woensdag 8 mei 2019 | KRO-NCRV | Jeff Pinkster en Tom Veldhuijzen

De Nederlandse overheid moet zich actief inzetten voor het terughalen van vrouwen en kinderen uit Syrisch-Koerdische vluchtelingenkampen. Daar pleitte directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling woensdag in het Radio 1-programma 1 op 1 voor. "We kunnen niet ons probleem overlaten aan de Koerden. Vroeger of later ga je deze groep terugkrijgen."

Ceelen geeft toe te worstelen met de vraag hoe zij moet omgaan met Nederlandse jihadisten die na de nederlaag van IS vastzitten in Syrië en Irak. “Die ouders valt veel te verwijten dat ze hun kinderen hebben meegenomen. Desalniettemin: die kinderen hebben die keuze niet gemaakt. We hebben veel ervaring met deradicalisering.”

Ceelen erkent dat moeders en kinderen in Nederland naar alle waarschijnlijkheid gescheiden zullen worden: de ‘jihadmoeders’ naar de terroristenafdeling van Vught en de kinderen naar kinderbescherming. Het belang van het kind weegt in haar geval het zwaarst. “Elke dag dat je ze daar langer laat zitten zullen die kinderen meer vergiftigd worden. De omgeving daar kan nu al niet giftiger”, stelt Ceelen, die zelf een kamp heeft bezocht waar IS-vrouwen zitten met hun kinderen.

Stichting Vluchteling: Haal jihadbruiden en IS-kinderen terug

1 op 1: Stichting Vluchteling: Haal jihadbruiden en IS-kinderen terug

Yezidi’s kwetsbaar volk

Tijdens de Maand van de Vluchteling probeert Ceelen wederom aandacht te vragen voor de vluchtelingenproblematiek. Met name het bericht dat Nederland Yezidi’s terug zou sturen naar tentenkampen in Irak stoort Ceelen. “We zakken door de bodem van onze beschaving heen”, stelt ze. De IND zou de kampen sinds kort als veilig hebben bestempeld. Verschillende Kamerleden willen daarover opheldering.

“Ik vraag me af of de IND ooit een bezoek heeft gebracht aan deze tentenkampen. Ik ben dit jaar twee keer in dit gebied geweest. Ik kan u vertellen dat de dorpen waar de Yezidi’s vandaan komen en tentenkampen waar ze nu opgevangen worden allerminst op elkaar lijken.” Volgens Ceelen zijn er naar haar informatie is er echter nog geen enkele Yezidi uitgezet.

Wandeling Westerbork afgelast

Traditioneel onderdeel van de Maand van de Vluchteling is de Nacht van de Vluchteling. Met de nachtelijke wandeltochten wordt geld opgehaald voor de stichting. Dit jaar bestond het plan een van de wandelingen te starten in Kamp Westerbork. De loop werd vanwege beledigingen en intimidaties afgelast.

Ceelen zei zich niet gerealiseerd te hebben dat bij veel mensen Westerbork te boek alleen te boek staat als voorportaal voor de hel en niet als vluchtelingenkamp, zoals het ooit is opgericht in 1939. 

Dries Roelvink gaat los over Ajax

1 op 1: Stichting Vluchteling: Haal jihadbruiden en IS-kinderen terug

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1