Buitenland
VPRO

In Caïro grijpen ze Ramadan aan om solidariteit te uiten

foto: Khaled DESOUKI / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Caïro grijpen ze Ramadan aan om solidariteit te uiten

In het bruisende hart van Matareya, een volkswijk van de Egyptische hoofdstad Caïro, is een eenvoudig etentje met de buren uitgegroeid tot het grootste Ramadanfeest van het land. En dat is een unieke kans voor Egyptenaren om hun solidariteit met Gaza te uiten, vertelt correspondent Ruth Vandewalle in Bureau Buitenland.

Iftar

Het spektakel begon zo'n 10 jaar geleden, toen vijf buren besloten om samen de iftar te vieren, de maaltijd waarmee het vasten tijdens de Ramadan wordt gebroken. "De iftar is tijdens de Ramadan het belangrijkste moment van de dag waar iedereen naar uitkijkt. Je eet dan een feestelijke maaltijd waarbij het liefst zoveel mogelijk familie, vrienden en geliefden worden uitgenodigd", legt Vandewalle uit.

Waar de iftar normaal gesproken met naasten wordt gehouden, gebeurt dat in Matareya nét wat grootschaliger. Daar komen al jaren duizenden mensen samen om het vasten te breken. En dit jaar had men des te meer reden om deze traditie in stand te houden.

Quote

"Het is een prachtig voorbeeld van hoe Ramadan de geest van gemeenschap kan versterken."

Ruth Vandewalle

Geest van gemeenschap

Al snel sloten meer buren zich aan, waarmee het in eerste instantie kleine etentje escaleerde. Dit jaar komt een recordaantal van 30.000 mensen bijeen voor de iftar in Marateya. "Het is een prachtig voorbeeld van hoe Ramadan de geest van gemeenschap kan versterken", merkt Vandewalle op. “De smalle straatjes, normaal gevuld met tuktuks en de opzwepende klanken van shaabi electro muziek, transformeren voor dit evenement tot een plek van samenzijn en feestvreugde.”

Solidariteit met Gaza

Te midden van al die vreugde braken vorige week ook spontane protesten uit. Dat ter ondersteuning van de Palestijnen in Gaza, die op dit moment te kampen hebben met ernstige hongersnood. Buurtbewoners en bezoekers toonden hun solidariteit met Palestijnse vlaggen en liederen met daarin steunbetuigingen. Uniek in het Egypte van president al-Sisi, waar demonstraties sinds de Arabische Lente van 2011 verboden zijn.

Erdogan lijdt gevoelige nederlaag & Onrust in Israël - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie