Buitenland
KRO-NCRV

Beperking media-aandacht voor verdachte aanslag Christchurch: 'Publiek niet onderschatten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beperking media-aandacht voor verdachte aanslag Christchurch: 'Publiek niet onderschatten'

"Je wil gewoon weten wat voor iemand het is die zo'n aanslag pleegt". Dat zegt Tubantia-hoofdredacteur Martha Riemsma. De media in Nieuw-Zeeland hebben afgesproken om de aandacht voor de man die wordt beschuldigd van het bloedbad in twee moskeeën in Christchurch in maart te beperken.

Die afspraak is gemaakt om ervoor te zorgen dat zijn gedachtegoed en overtuigingen niet te veel aandacht krijgen. Margo Smit, ombudsman van de NPO, vindt deze afspraak 'niet oké'. "Natuurlijk wil je niet meewerken aan haat zaaien, maar wie gaat bepalen waar op een gegeven moment de grens ligt?" Ze denkt ook dat we het publiek niet moeten onderschatten. "Zij kunnen heel goed zien dat deze man vreemd is."

"Een rechtszaal is publiek domein", zegt Riemsma. Als hoofdredacteur maakt zij elke dag keuzes in wie ze wel of niet een podium geeft, maar volgens haar is dit een apart geval. "Dat is het grote verschil: een rechtszaak is openbaar, je wil gewoon weten wat daar gebeurt."

Breivik

Smit maakt een vergelijking met de houding van de media bij het proces Breivik in Noorwegen, de pleger van de aanslag op Utøya. "De Noorse pers heeft toen een rechtszaak gevoerd om het proces live te kunnen uitzenden, want de rechtbank had gezegd: dat doen we niet." Die zaak hebben ze uiteindelijk verloren, maar Noorse kranten zijn toen transcripten van verhoren gaan uitschrijven. "En dat is terecht", zegt Smit, "het moet toch te vinden zijn."

"Het grappige was dat toen de kranten uiteindelijk vol stonden met Breivik, groepen mensen de kranten in de kiosken omdraaiden om hem niet te hoeven zien." Dat laat volgens Smit zien dat het publiek heel goed zelf in staat is te bepalen welk nieuws ze wel en niet willen.

Het Mediaforum met Martha Riemsma en Margo Smit

Ster advertentie
Ster advertentie