appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

EU-voorzitter Tusk schiet May te hulp en stuurt aan op lang uitstel

EPA
donderdag 14 maart 2019 | NOS | NTR | Redactie

Nu duidelijk is dat de Britten een brexit-deal verwerpen én niet de EU willen verlaten zonder overeenkomst, wordt er in Londen en Brussel openlijk gepraat over brexit-uitstel. Het Verenigd Koninkrijk zou de Europese Unie verlaten op 29 maart, maar die datum kan kortere of langere tijd worden uitgesteld.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, zegt aan te willen sturen op een langere termijn. "Ik hoop dat de landen daarvoor openstaan, als het VK het nodig vindt de brexit-strategie te heroverwegen."

"Tusk gunt de Britten de tijd om goed na te denken of ze het echt allemaal wel willen, op deze manier de EU verlaten", zegt correspondent Sander van Hoorn. "Als er meer tijd nodig is, dan pleit hij voor véél meer tijd."

Uitstel afstel?

Gisteravond zei premier Theresa May juist dat ze het liefst kort uitstel wil om praktische zaken te regelen. Op basis van haar twee keer verworpen bexitverdrag wordt 30 juni als nieuwe datum genoemd. Ze waarschuwt dat van langer uitstel afstel kan komen: verkiezingen of een tweede referendum behoren dan tot de mogelijkheden.

May ziet dat absoluut niet zitten. "Het zou het fragiele vertrouwen tussen het Britse volk en de parlementsleden beschadigen."

De voorzitter van het parlement, John Bercow, heeft een aantal amendementen uitgekozen waarover wordt gestemd. Een daarvan gaat over de vraag of er een nieuw referendum over de brexit moet komen. Correspondent Tim de Wit acht de kans klein dat er een nieuwe volksraadpleging komt. "Dit heeft weinig kans van slagen, want er is geen meerderheid voor een tweede referendum", zegt hij.

Later vandaag besluit het Britse parlement of uitstel überhaupt een optie is. De voorbeschouwing daarvan is te horen in Nieuws en Co, vanaf 16:00 op NPO Radio 1.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1