Buitenland
KRO-NCRV

Innovatie in Colombia: boeren kadastreren eigen land

foto: Sytske Jellemafoto: Sytske Jellema
  1. Nieuwschevron right
  2. Innovatie in Colombia: boeren kadastreren eigen land

Het Nederlandse kadaster is betrokken bij het uitvoeren van de afspraken uit het vredesakkoord in Colombia. Veel daarvan draait namelijk om eigendom van land. Sytske Jellema, voormalig correspondent in Colombia, is nu betrokken bij dat project én is te gast bij Spraakmakers.

Colombia is druk bezig met het uitvoeren van de afspraken uit het vredesakkoord. Dat werd in 2016 ondertekend na vijftig jaar van gewapend conflict. Veel van de afspraken uit dat akkoord draaien om land. Zestig procent van het platteland is namelijk niet geregistreerd en dat belemmert vooruitgang.

Jellema legt uit hoe dat werkt. "Als je kan aantonen dat je je eigen land hebt, kan je ook een lening aanvragen. En dan kan je je ontwikkelen als boer. Dan kan je uitbreiden en dan kan er plattelandsontwikkeling plaatsvinden." Nu wordt in kaart gebracht van wie de zestig procent land is, dat nog niet gekadastreerd is. "Ze doen dat op een grappige manier, zou ik bijna willen zeggen. Ze laten de boeren namelijk zelf met een smartphone en een antenne het land meten."

Hoe is het nu in Colombia?

Na vijftig jaar gewapend conflict, ligt er sinds vorig jaar een vredesakkoord in Colombia. Maar het land heeft nog een lange weg te gaan. "Er worden momenteel veel politieke en sociale leiders vermoord in Colombia, met name op het platte land, door het machtsvacuüm dat ontstaan omdat de Farc weg is", vertelt Jellema. "Drugshandel is nog steeds volop aanwezig. Dus het gaat nog niet heel goed met Colombia."

Ster advertentie
Ster advertentie