Buitenland

'Ik hoop dat de Nederlandse sporters met me willen dansen’

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik hoop dat de Nederlandse sporters met me willen dansen’

[KRO-NCRV] Na tweeënhalve week mooie sport zit het erop. Vanavond is de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen. Vlak voor die ceremonie wordt bekendgemaakt wie voor Nederland de vlag draagt. Reinder Nummerdor lijkt ook een goede kanshebber omdat hij vijf keer heeft meegedaan aan de Olympische Spelen, maar ook gouden medaillewinnaars Sanne Wevers, Ferry Weertman en Marit Bouwmeester zijn kanshebbers. De vlaggendrager krijgt daarbij hulp van een Nederlander die niet aan de Spelen heeft meegedaan.

Bij zowel de openings- als de sluitingsceremonie maakt het IOC gebruik van honderden vrijwilligers. Zij leiden de sporters naar de goede plek of leuken de show op met wat dansjes. Dat zijn lang niet allemaal Brazilianen, van over de hele wereld melden zich vrijwilligers om bij dat spektakel in het Maracanã stadion te mogen zijn.

Bord

Een belangrijk onderdeel van de sluitingsceremonie zijn natuurlijk de vlaggen. Naast die vlaggendrager loopt iemand met een bordje met de naam van het bijbehorende land erop. En uiteraard ook daar is een vrijwilliger voor.

De Nederlander Bart Koopman woont in Rio de Janeiro en vertelt vol trots hoe hij via via op de lijst kwam van vrijwilligers voor de ceremonie. ‘Eerst zou ik het bordje van een ander land moeten dragen maar naar goed Braziliaans gebruik heb ik ze omgekocht om het bordje van Nederland te mogen dragen. Met stroopwafels.’

Repeteren

Hij is er maar druk mee de afgelopen weken. Bijna elke avond meldt hij zich in Maracanã om nog maar een dansje in te studeren. ‘Daarom ben ik blij dat ik het Nederlandse bordje draag, ik wil natuurlijk dansen met de Nederlandse sportsters.’

Koopman laat ons met gepaste trots zijn pakje van de openingsceremonie zien. ‘Oerlelijk, maar hoe vaker ik het bekijk hoe mooier ik het vind.’ Een kleurrijk pak met een enorme pijl moest de sporters de weg wijzen. Hij hoopt op weer zoiets lelijks voor de sluitingsceremonie om het daarna af en toe nog stiekem aan te trekken. Want net als voor de sporters moet de sluitingsceremonie van de Spelen een dag worden om nooit te vergeten.

Ster advertentie
Ster advertentie