Buitenland
WNL

NSC-lijsttrekker in EU over Orbán: rechtsstaat Hongarije belangrijker dan gesloten front voor Oekraïne

foto: Sven op 1foto: Sven op 1
  1. Nieuwschevron right
  2. NSC-lijsttrekker in EU over Orbán: rechtsstaat Hongarije belangrijker dan gesloten front voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán straffen als hij de Europese regels aan zijn laars lapt, is belangrijker dan eensgezindheid over steun voor Oekraïne. Dat zegt lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van NSC Dirk Gotink in Sven op 1. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met het starten van de onderhandelingen met Bosnië en Herzegovina voor toetreding tot de EU.

Orbán staat in Brussel te boek als enfant terrible. Zo is Hongarije het enige lid van de Europese Unie dat banden onderhoudt met het Kremlin, ondanks de Russische invasie in Oekraïne. Een steunpakket ter waarde van 50 miljard euro voor Kiev werd begin dit jaar door Orbán gedwarsboomd. Toen bevroren Europese subsidies toch naar Boedapest stroomden, tekende Orbán toch bij het kruisje.

Als het aan Gotink ligt laat Brussel zich niet meer chanteren. Orbán krijgt subsidies pas als hij wat doet aan de belabberde staat van de Hongaarse rechtsstaat, zelfs als Hongarije daarmee niet instemt met een nieuw steunpakket voor Oekraïne of sancties tegen Rusland, vindt de voorman van NSC in Europa.

De rechtstaat wint het dus van het zogenaamde gesloten front voor Oekraïne, erkent Gotink. "Op dit moment is er ook geen gesloten front. Met Orbán in Hongarije en Robert Fico in Slowakije heb je twee bijkantoren van het Kremlin binnen de Europese Unie. Dat is een enorme bedreiging. Niet alleen voor de eenheid, maar ook voor onze veiligheid. We moeten stoppen naïef te zijn."

Bovendien moeten lidstaten die de rechtsstaat niet beschermen strenger gestraft kunnen worden, vindt de voormalig rechterhand van Manfred Weber, de fractievoorzitter van de Europese christendemocraten. "We hebben gezien in Nederland dat de rechtsstaat heel snel onder druk kan komen te staan. Daar zijn we niet uniek in. Dat toetredingscriterium, dat de rechtsstaat en grondrechten beschermt, kan niet beschermd worden zodra landen lid zijn. Dat is onhoudbaar."

Nadenken over uitbreidingspolitiek

Met de situatie met Hongarije in het achterhoofd moet Brussel zich achter de oren krabben over de eigen uitbreidingspolitiek, vindt Gotink. "We hebben te maken met een land waar de rechtsstaat niet meer beschermd wordt en tegelijkertijd een premier heeft die aan de belangrijkste tafel van de Europese Unie zit, in de Europese Raad, en daar besluitvorming blokkeert en in de weg zit. We moeten eerst in de Europese Unie orde op zaken stellen, voordat we gaan praten over uitbreiding."

Hij gaat verder: "We hebben in het verleden af en toe de fout gemaakt om uitbreiding goed te keuren op basis van geopolitieke argumenten. We moeten voorkomen dat de Russen in de Balkan te veel voeten aan de grond krijgen. Maar dat is voor mij geen sterk genoeg argument om uitbreiding goed te keuren. Het gaat om de voorwaarden en de rechtsstaat. Dat moet centraal staan."

Hij vindt het daarom "onbegrijpelijk" dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met het starten van de onderhandelingen met Bosnië en Herzegovina voor toetreding tot de Europese Unie. In een brief waarschuwde het demissionair kabinet de Tweede Kamer dat Bosnië en Herzegovina niet aan alle voorwaarden voldoet. "Je ondermijnt zo zelf het proces", verzucht Gotink.

Wilders

Hoewel Gotink kritisch is op Orbán, zit NSC in Nederland wel aan de onderhandelingstafel met de PVV van Geert Wilders, een politieke vriend van Orbán. "Het gaat niet om de persoon Orbán, maar om het beleid dat gevoerd wordt en de regering die al jarenlang de rechtsstaat ondermijnt", pareert Gotink. "Bovendien maakt NSC in Nederland van de rechtsstaat een voorwaarde om discussies te voeren met partijen voor een volgende meerderheid."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie