Cultuur & Media

Fijne boekentips voor de kerstdagen

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Fijne boekentips voor de kerstdagen

[NTR] Tussen de diners en het wandelen door is er ruim tijd om lekker te lezen rond de kerstdagen. Genoeg suggesties, zowel van Boekentherapeut Helena Hilgerdenaar, als van presentatoren in de NPO Radio 1 Boekenpodcast.

Luister de NPO Radio 1 Boekenpodcast

De Menselijke Smet, van Philip Roth

Eigenlijk staat de halve wereldliteratuur vol met daders en slachtoffers van macht en lust. Een van de beste boeken over dit thema is volgens de Boekentherapeut is De Menselijke Smet van de Amerikaanse schrijver Philip Roth. Het boek begint in 1998, en wat was er aan de hand in Amerika in 1998?

Het lijkt gisteren, maar het is 22 jaar geleden dat de Republikeinen president Clinton probeerde af te zetten vanwege zijn affaire met Monica Lewinsky. De smet op haar jurk, het sperma, het bewijs van de seks, daar begint dit boek mee. Het wordt uiteindelijk het symbool voor de smet van de hypocriete mens die elkaar zo dolgraag veroordeelt.

Vrijheid, van Jonathan Frantzen

De diepgravende tragikomische roman Vrijheid van de Amerikaanse Jonathan Frantzen is misschien wel een keihard sprookje, maar sluit toch goed aan bij de thema's van deze tijd waar veel mensen mee bezig zijn.

Hoofdpersoon is milieuactivist en sympathieke idealist Walter en zijn super gelukkige Amerikaanse droomgezin. Ze proberen goed te leven; gaan op de fiets naar hun werk, maken zich zorgen om de wereld. Maar zoals een goede roman betaamt gaat alles kapot en is niets wat het lijkt. Vooral hoofdpersoon Walter gaat met zijn milieuactiviteiten volledig de mist in.

En we noemen hem, van Marjolijn van Heemstra

Een zwangerschap in het teken van de Oorlog. Op haar achttiende besluit Marjolijn van Heemstra: wanneer ze ooit een zoon krijgt, draagt hij de naam en zegelring van oudoom en verzetsheld Frans Julius Johan, in de familie beter bekend als 'Bommenneef'.

Jaren later is de eerste zoon op komst en groeien de twijfels. Wie was deze schimmige man voor wie de oorlog nooit geëindigd is en die op Sinterklaasavond 1946 'een bommetje' legde? Kan ze haar zoon wel opzadelen met de geschiedenis die met deze naam gepaard gaat? 'En we noemen hem' is een indrukwekkende zoektocht, op de grens tussen waarheid en mythe.

Meer boekentips?

In een nieuwe aflevering van de NPO Radio 1 Boekenpodcast bespreken Mieke van der Weij en Wim Berkelaar:

* De jaren, van Annie Ernaux
* Sebald Rutgers' reis naar de Revolutie, van Hans Olink
* De Biezen, van Mensje van Keulen en Maarten 't Hart
* Gezichten van Joods verzet, van Jeroen Sprengers

#38 - Mieke van der Weij en Wim Berkelaar bespreken: De jaren, Sebald Rutgers' reis naar de Revolutie, De Biezen en Gezichten van Joods verzet - De Boekenpodcast

Boekenpodcast

De NPO Radio 1 Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie