Cultuur & Media
NTR

Hoe Anjet Daanje alsnog lijkt door te breken met 'De herinnerde soldaat'

foto: Henx Fotografiefoto: Henx Fotografie
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Anjet Daanje alsnog lijkt door te breken met 'De herinnerde soldaat'

Met haar boek De herinnerde soldaat stond schrijver Anjet Daanje op de longlist van de Libris Literatuur Prijs en won ze het Beste Groninger Boek 2020. De roman, die aanvankelijk onopgemerkt dreigde te blijven, wint steeds meer aan populariteit: positieve boekbesprekingen en prijzen hebben een werking.

Kunststof - Anjet Daanje, (scenario)schrijver

Vijf jaar werkte Daanje aan het boek. Het resultaat, een dikke pil die bijna onopgemerkt in de boekenwereld verscheen. Totdat De herinnerde soldaat op de longlist van de Libris Literatuur Prijs kwam, de prijs voor Het Beste Groninger Boek ontving en een jubelende bespreking in NRC kreeg. "Ik was nogal verbijsterd dat het op de longlist van de Libris kwam", reageert de schrijver.

De herinnerde soldaat

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt vlak achter de Belgische frontlinie een soldaat gevonden. Hij blijkt Amand Coppens te heten en heeft geen echte identiteit, omdat hij geen herinneringen van voor 1918 heeft. Hij moet zich in de wereld zien te redden zonder het houvast van het verleden.

"Ik heb heel veel research gedaan voor dit boek", vertelt Daanje. "Omdat het gaat over een man met geheugenverlies en we krijgen het verhaal via hem te horen. Om het niet al te raar te maken, vond ik dat de rest van het boek heel realistisch moest zijn."

Een waargebeurd verhaal

Het idee begon toen Daanje een fragment zag van de serie In Europa van Geert Mak. "Dat was een waargebeurd verhaal over een Franse soldaat. Die in de Eerste Wereldoorlog wordt aangetroffen op een Frans station bij een transport van Duitse krijgsgevangenen. Hij wist niks meer en werd naar een krankzinnigengesticht gebracht.

Via een advertentie is men familie van hem gaan zoeken en daar kwamen honderden vrouwen op af. Uiteindelijk bleven er twee vrouwen over en werd het een hele rechtszaak, want DNA-onderzoek had je toen nog niet. De betreffende soldaat is verpieterd achtergebleven en gestorven in het gesticht."

Shellshock

Daanje: "Ik vind zo'n toestand waarin je geraakt omdat je een shellshock hebt interessant. Ik ben sowieso erg geïnteresseerd in hoe het verstand van mensen werkt. Dat medium is van grote invloed op hoe je de wereld ziet. En wat als je dan helemaal geen herinneringen hebt? Wie ben je dan? En hoe kijk je dan naar de wereld?"

Na haar studie wiskunde verschijnt in 1993 de eerste roman van Anjet Daanje en legt ze zich succesvol toe op het schrijven van filmscenario's en een televisieserie. "Het verschil tussen wiskunde en schrijven is minder groot dan je denkt. Wiskunde bestaat ook alleen maar in je hoofd, net als een verhaal."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie