appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Schrijver Benali zoekt verhalen in de keuken (en op zijn bord)

KRO-NCRV
donderdag 9 juni 2016 | BNN | NPO Radio 1 | VARA |

Het eerste baantje van schrijver Abdelkader Benali was in de slagerij van zijn vader in een niet al te beste wijk in Rotterdam. Hij leerde er weinig over het schrijversvak, maar veel over het leven. Dat het een dagelijks gevecht is om vlees en brood, bijvoorbeeld. Maar ook dat koken en samen eten vreugde brengt. De geur van vlees betekende pret, genieten en samenzijn.

Benali werd schrijver, en at veel vlees. Als hij op vakantie ging naar zijn grootmoeder in Marokko, bracht hij pindakaas voor haar mee. Maar toen hij zijn vrouw Saida leerde kennen, nam zij hem mee op een 'duizelingwekkende ontdekkingstocht' door de Marokkaanse keuken.

Het resulteerde in hun gezamenlijke boek Casa Benali, met recepten voor 'huiselijke gerechten' uit de Marokkaanse keuken. In het boek spoort Benali de lezer aan tijdens de bereiding af en toe de krant te pakken, een paar gedichten te lezen of een liefdesbrief te schrijven. En vervolgens weer in de pan te roeren.

De recepten zijn de stamboom

Het culinaire project met zijn vrouw was ook bedoeld als zoektocht naar hun roots. "Saida en ik hebben geen stamboom", vertelde hij in een interview met de Volkskrant. "We weten niet wie onze voorvaderen zijn en kennen onze geschiedenis alleen door verhalen. Wat we wel hebben, zijn de recepten, die vormen voor ons een soort stamboom. Culinaire genealogie, noemen we het."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Die zoektocht zetten Benali en zijn vrouw voort in de zesdelige tv-serie Chez Benali die binnenkort wordt uitgezonden, waarin ze met hun zes maanden oude dochter een culinaire rondreis door Marokko maken. Want wil je weten waar iemand vandaan komt, dan vraag je hem naar z'n eten, aldus Benali.

Ramadan

Schrijf alleen over eten op een lege maag, adviseerde Ernest Hemingway. Als variant op die regel praten Benali en zijn vrouw Saida bij Nieuws BV over Bastilla en harira, tijdens de ramadan.

 

Kijk hier hoe Benali en Saida (op lege maag) bij Nieuws BV vertellen over de Marokkaanse keuken.

'Chez Benali' is dinsdag 14 juni om 20:25uur op NPO2 te zien

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1