appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

#ikleesthuis en andere boekentips door Lidewijde Paris

ANP
maandag 23 maart 2020 | MAX | Lisa Konings Twitter

Door het coronavirus worden we allemaal geadviseerd om zoveel mogelijk binnen te blijven. Dat betekent dat er genoeg tijd is om te lezen. Boekenrecensent Lidewijde Paris zet haar (anti-)tips op een rijtje...

Lezen in tijden van Corona

In de media vliegen de titels van romans tegen de achtergrond van eerdere plagen zoals de pest en cholera je om de oren. Aan kop staan de Franse schrijver Albert Camus met De pest en Bocaccio’s grootse klassieke raamvertelling Decamerone van jonge mensen die elkaar verhalen vertellen in hun quarantaine tijdens de pest.

Michel Krielaars liet in NRC weten dat hij thuis met griep begonnen was in Samuel Pepys’ dagboek van het jaar 1665, over zijn vrolijke maar betrokken leven tijdens de pest in Londen, waarvoor hijzelf waarschijnlijk immuun voor was.

Via Twitter riep Tubantia journalist Theo Hakkert op om met andere titels te komen en dat leverde naast verwachte (Márquez' Liefde in tijden van cholera en Thomas Manns Dood in Venetië) ook onverwachte titels op zoals Het masker van de rode dood van Edgar Allan Poe.
Maar ook Akutagawa’s De rovers. Een boek dat de hardheid van de zieken belicht tegen de achtergrond van de pestepidemie. Ook waren er vermeldingen voor Thucydides’ Peloponnesische oorlog. Dit boek bevat ook een beschrijving van de pest waar de schrijver zelf aan ten prooi was gevallen. En als laatste noemenswaardige: Philip Roths Nemesis. Een roman met een rol voor polio.

Deze boeken kun je op dit moment gewoon links laten liggen, er zijn veel betere boeken geschreven.

Ook online

Wil je nu je geen fysieke boeken kunt lenen in de bibliotheek digitaal lezen? De Online Bibliotheek biedt ook e-books en luisterboeken aan op de website.

Ook zijn bibliotheken de app #ThuisBieb aan het ontwikkelen. Zo kunnen ook niet-leden van de bibliotheek boeken lezen en luisterboeken luisteren. De lanceerdatum is nog niet bekend.

#ikleesthuis

Dan is er een nieuwe hashtag #ikleesthuis op sociale media gestart door Manon Sikkel, waar allerlei organisaties bij aanhaken. Meerdere bibliotheken, boekwinkels, lezerscommunity Hebban en ook de CPNB die binnen een week een thuisleescampagne is gestart ter ondersteuning. Onder deze hashtag kun je boeken vinden die op dit moment worden gelezen door de thuisblijvers. Zo kun je altijd inspiratie opdoen als je zelf even niet meer weet wat je moet lezen.

Gratis lezen

Maar wat altijd al kon: op een legale manier gratis boeken lezen. Op de Digitale Bibliotheek Nederlandse Letteren kun je Nederlandse klassiekers lezen, maar ook moderne romans die daar met toestemming van vrijwel alle grote Nederlandse auteurs digitaal beschikbaar zijn gesteld.

Wil je klassieke romans in de oorspronkelijke taal lezen, dan kunnen terecht bij Project Gutenberg waar 60.000 gratis e-books te lezen zijn. 

Mocht er een boek zijn dat niet wordt aangeboden via deze wegen en je wil het wel graag lezen: bestel het boek bij je lokale boekwinkel. De boekwinkels krijgen het zwaar in deze periode en hebben steun nodig. Veel zijn nog open met extra veiligheidsmaatregelen en bijna allemaal bezorgen ze aan huis. Dus bel ze, mail ze. Er zijn zoveel schitterende nieuwe boeken die je nu lekker kunt lezen. 

Voor meer tips: luister iedere zaterdagochtend naar de boekenrubriek van Nieuwsweekend of luister de NPO Radio 1 Boekenpodcast.

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1