Cultuur & Media
KRO-NCRV

Boekenweek van start: 'We wisten, dit wordt niet een braaf essay'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boekenweek van start: 'We wisten, dit wordt niet een braaf essay'

"We wisten wel, dit wordt niet een braaf essay," zegt Eveline Aendekerk van stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Ze vroegen Özcan Akyol het Boekenweek-essay te schrijven rondom het thema van dit jaar: Rebellen & Dwarsdenkers.

"Toen wij dit thema bedachten, dachten we er moet een essayist bij die dat ook is." De stichting kwam uit bij Akyol, die in zijn essay 'Generaal zonder lezer' de literaire wereld afschildert als een elitair bolwerk. Het zorgde voor flink wat commotie en dus publiciteit. Aendekerk vindt dat niet erg: "Eus had een vrije opdracht, hij mag schrijven wat hij wil. Er zijn boze mensen, maar er zijn ook heel veel positieve reacties."

Normatieve boekenwereld

"Wat mij opvalt is dat de boekenwereld vrij normatief is." Aendekerk refereert aan 3FM-dj Wijnand Speelman die aan tafel bij Spraakmakers aangeeft geen 'echte boeken' te lezen, maar e-books. "Waarom is dat slecht."

Onlangs was ze bij een evenement bij de Kinderboekenweek, waar iemand in het publiek aangaf bijna niet te durven zeggen dat hij thrillers las. "Daar maken we het onszelf moeilijk mee. Als je het hebt over mensen lekker laten lezen, dan helpt dit niet."

Dedain

Ellen Deckwitz, schrijfster van het Boekenweek-gedicht, herkent wel iets in dit verhaal. Jaren geleden werkte ze zelf als boekhandelaar en merkte een bepaald dedain op onder bepaalde collega's. Als klanten een boek kochten van auteurs als Nicci French, keken zij daarop neer: "Het gaat toch om de gigantische lol bij het lezen van een boek?"

Ster advertentie
Ster advertentie