appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

'Stel elkaar met kerst de vraag: wat is de zin van ons leven?'

EO
dinsdag 24 december 2019 | EO | Redactie Dit is de Dag

“Praat tijdens de kerstmaaltijd eens ergens anders over, bijvoorbeeld over de zin van het leven.” Die oproep deed Fokke Obbema, Volkskrant-journalist en schrijver van het boek ‘De zin van het het leven’ in Dit is de Dag. Volgens hem kan deze vraag ‘ons samenbrengen tijdens de kerstmaaltijd’. 

Fokke Obbema over de zin van het leven

"Ik kan het aanraden, want ik heb gemerkt wat voor mooie gesprekken je erdoor krijgt. Je toont ook je kwetsbaarheid. Waar zit je mee, in plaats van succes van het afgelopen jaar te etaleren. Want succes heeft ook zijn keerzijde," aldus Obbema.

Obbema overleefde in 2017 een hartstilstand en ging sindsdien op zoek naar de zin van het leven. Dat deed hij aan de hand van een interviewserie in de Volkskrant waarin hij 40 mensen vroeg naar de zin van hun leven. Die gesprekken zijn gebundeld en verschenen in een boek. Sinds september zijn daar 33 duizend boeken van verkocht en de uitgever is toe aan de 7e druk. 

Het is volgens Obbema een vraag die de mensheid al duizenden jaren bezig houdt: wat is de zin van het leven? "Ik wilde er grip op krijgen en houvast, ik denk dat dat een sleutelwoord is in deze tijd. Mensen zijn daarnaar op zoek, nu religies niet meer de rol speelden die ze ooit hadden, nu de ideologieën niet meer zo belangrijk zijn."

Liefde

Obbema had niet verwacht dat zijn zoektocht zo zou aanslaan bij zijn lezers. "Je probeert in het dagelijks leven vat te krijgen op het bestaan. Zeker in deze digitale tijd waarin we overspoelt worden met informatiesnippers. Ik ben ook geraakt door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt in hun omgeving, maar dan met een verkeerde afloop. Dat vind ik heel indrukwekkend, het raakt mij heel erg," aldus Obbema.

Voor Obbema is kerst bij uitstek een moment waarop je je aan de ander kunt verbinden. Dat is meteen ook een van zijn belangrijkste inzichten gedurende zijn zoektocht naar de zin van het leven. "Verbinding met elkaar, jong en oud, daar komt het op uit. In essentie is verbinding liefde, ik verbind mij met mijn lezers als ik de interviews maak. Dat kan beginnen bij een directe kleine omgeving. Het geven van aandacht is dan ook een vorm van liefde geven. Dat kunnen we meer doen." 

 

Fokke Obbema over de zin van het leven

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1