Binnenland
AVROTROS

Vijf vragen over: de nieuwe adviezen om klimaatakkoord te halen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf vragen over: de nieuwe adviezen om klimaatakkoord te halen

Stop met investeren in fossiele brandstofwinning. Dat zegt het Internationale Energie Agentschap (IEA). Daarnaast zou de elektriciteitssector tegen het jaar 2040 op nul uitstoot moeten uitkomen, en worden zonne- en windenergie in die sector de belangrijkste bronnen in de wereld. Zijn deze doelen wel haalbaar? Vijf vragen over de visie van het IEA op de energietransitie aan Henri Bontenbal, klimaatdeskundige en strateeg bij netbeheerder Stedin Groep.

1. Hoeveel wordt er momenteel nog geïnvesteerd in nieuwe projecten om fossiele brandstoffen te winnen?

"Dat staat eigenlijk niet in het rapport. In het rapport staat wél wat er nodig is om naar die nul toe te gaan. Voor de fossiele energiesector is dat dramatisch. Dus kolen, gas en olie moeten respectievelijk bijna 100, 90 en 75 procent minder."

"Daartegenover staat een enorme opschaling van duurzame energiebronnen. Het tempo waarmee zonne- en windenergie nu wordt uitgerold, moet met een factor vier omhoog. Er moet elf keer meer windenergie komen en twintig keer meer zonne-energie. En we moeten achttien keer zoveel elektrische auto’s verkopen dan we nu doen. Het tempo dat we nu hebben is niet voldoende om dit te halen. Dus het IEA zegt als we die 1,5 graad van het klimaatakkoord willen halen, moeten we heel fors in tempo omhoog."

Met dit rapport staat de wereld volgens Fatih Birol van het IEA voor "misschien wel de grootste uitdaging waar de mensheid ooit mee te maken heeft gehad". Tegelijkertijd staat in het rapport dat het ontbreekt aan voldoende kennis en begrip voor de veranderingen, die nodig zijn om die energietransitie te maken.

"Ik ben het daar gedeeltelijk mee eens", zegt Bontenbal. "Het verschilt erg per land, sommige landen zijn verder dan andere landen. Ook weten we nog niet hoe we het precies moeten doen. Dus het verschilt erg per land en sector. Het IEA is juist een club die alle adviezen bij elkaar brengt en de kennis deelt. Dus de beste ervaringen die worden opgedaan in landen worden gedeeld met andere landen."

2. Hoe haalbaar is 0 uitstoot in 2040 voor ontwikkelingslanden?

"Het rapport zegt denk ik heel terecht dat er voor ontwikkelingslanden en rijkere landen een verschillende ambitie moet zijn. Dus de rijkste landen moesten als eerste aan de slag en het hardst in reductie gaan, zij hebben daar ook het geld voor. Deze landen moeten ook de kostprijsreductie realiseren die arme landen in staat stelt om straks ook alle technologieën te gebruiken. Duitsland heeft bijvoorbeeld in het verleden erg veel geïnvesteerd in zonne-energie en daar profiteert inmiddels de hele wereld van."

3. Het IEA geeft aan dat het rapport geldt voor de hele wereld, maar dat elk land zijn eigen strategie moet ontwikkelen. Maar is het juist niet een van de grote uitdagingen bij de energietransitie dat het grensoverschrijdend moet zijn?

"Daar zal inderdaad het succes van afhangen. Het IEA zegt daarom ook dat een gecoördineerde internationale aanpak van belang is. Het klimaatakkoord van Parijs is een framework dat dit mogelijk zou moeten maken. Op veel andere onderwerpen lukt het landen echter ook niet altijd om internationaal samen te werken, dus het wordt een enorme uitdaging. Een platform als IEA helpt de best practices uit alle landen bij elkaar te brengen, want landen kunnen van elkaar leren."

4. Volgens het IEA creëeren deze veranderingen miljoenen nieuwe banen. Waar komen die banen allemaal vandaan?

"Ik vind zelf dat je altijd een beetje moet oppassen met het beloven van banen. Het IEA zegt terecht dat er ook banen zullen verdwijnen. In de olie- en gassector verdwijnen een paar miljoen banen, maar netto komen er banen bij. Dat heeft ermee te maken dat duurzame energiebronnen arbeidsintensiever zijn. Zonneparken en windparken vragen om meer banen bij het neerzetten en onderhouden. Naast het creëren van banen is er ook sprake van economische groei. Het gaat om enorme investeringen. Dus naast dat het allemaal veel kost, gaat het ook een economische groei opleveren."

5. Dit rapport van het Agentschap is input voor de onderhandelingen op de klimaattop dit najaar in Glasgow. Wat verwacht u van die klimaattop?

"Het klimaatakkoord van Parijs heeft naast de doelen ook een framework geschapen, waarbij landen constant hun plannen moeten aanscherpen op basis van nieuwe inzichten. Zeker nu de Verenigde Staten weer aan podium pakt op het wereldtoneel, verwacht ik dat er nieuwe stappen worden gezet. Het gaat zeker niet genoeg zijn, dat kun je nu al zeggen. Maar elke klimaattop zal wel gaan aanscherpen en dat is precies het mechanisme dat het klimaatakkoord van Parijs wil bereiken."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie